Privrednici očekuju inflaciju od 2,2%

Bez autora
Jan 24 2019

Rezultati decembarske ankete pokazuju da su kratkoročna i srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede ostala usidrena i nastavila su da se kreću u granicama cilja.Predstavnici finansijskog sektora očekuju da će inflacija u decembru 2019. godine iznositi 2,5%, dok su očekivanja predstavnika privrede za isti period nešto niža i iznose 2,2%. Srednjoročna inflaciona očekivanja predstavnika finansijskog sektora ostala su nepromenjena u odnosu na novembar 2018. i nalaze se na centralnoj vrednosti cilja Narodne banke Srbije, dok su inflaciona očekivanja privrednika snižena i iznose 2,3%.

Privrednici očekuju inflaciju od 2,2%Rezultati decembarske ankete pokazuju da su kratkoročna i srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede ostala usidrena i nastavila su da se kreću u granicama cilja (3 ± 1,5%).

Predstavnici finansijskog sektora očekuju da će inflacija u decembru 2019. godine iznositi 2,5%, dok su očekivanja predstavnika privrede za isti period nešto niža i iznose 2,2%.

Srednjoročna inflaciona očekivanja (za decembar 2020. godine) predstavnika finansijskog sektora ostala su nepromenjena u odnosu na novembar 2018. i nalaze se na centralnoj vrednosti cilja Narodne banke Srbije (3,0%), dok su inflaciona očekivanja privrednika snižena i iznose 2,3%.

Postignuta usidrenost inflacionih očekivanja doprinosi povećanju efikasnosti monetarne politike u održavanju niske, stabilne i predvidive inflacije u srednjem roku, što je jedan od neophodnih preduslova održivog privrednog rasta.

Radi transparentne komunikacije s javnošću, Narodna banka Srbije od maja 2015. redovno mesečno izveštava o inflacionim očekivanjima finansijskog sektora, privrede, sindikata i stanovništva, navodi se u saopštenju Narodne banke Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik