„Asiks“ od reciklirane odeće pravi japanske uniforme za OI

Bez autora
Jan 28 2019

Kompanija za proizvodnju sportske odeće i obuće „Asiks“ koristiće materijale od reciklirane odeće za izradu zvaničnih uniformi za japanske olimpijske i paraolimpijske timove.„Asiks“ se nada da će prikupiti 30.000 odevnih predmeta kroz specijalne kutije postavljene u prodavnicama i sportskim događajima. Uniforme će biti napravljene od poliestera dobijenog iz doniranih odevnih predmeta, dok će drugi prikupljeni materijali biti pretvoreni u, između ostalog, gorivo. Na ovakav potez kompanija se odlučila nakon izuzetnog pritiska na celokupnu modnu industriju da učini svoju proizvodnju održivom.

„Asiks“ od reciklirane odeće pravi japanske uniforme za OIKompanija za proizvodnju sportske odeće i obuće „Asiks“ koristiće materijale od reciklirane odeće za izradu zvaničnih uniformi za japanske olimpijske i paraolimpijske timove.

„Asiks“ se nada da će prikupiti 30.000 odevnih predmeta kroz specijalne kutije postavljene u prodavnicama i sportskim događajima.

Uniforme će biti napravljene od poliestera dobijenog iz doniranih odevnih predmeta, dok će drugi prikupljeni materijali biti pretvoreni u, između ostalog, gorivo.

Na ovakav potez kompanija se odlučila nakon izuzetnog pritiska na celokupnu modnu industriju da učini svoju proizvodnju održivom.

Naime, prema podacima Ujedinjenih nacija, modna industrija doprinosi u oslobađanju gasova za efektom staklene bašte sa čak 10 odsto.

Da bi dobili dovoljno pamuka za jedan par farmerki potrebno je potrošiti 10.000 litara vode, što je dovoljno da se jedna osoba snabde vodom za piće za narednih 10 godina.

Modna industrija ukupno je odgovorna za 20 odsto otpadne vode, a 85 odsto tkanina završi na deponijama ili biva spaljeno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik