Telekom Slovenije najavio divovske investicije, dionice tonu

Bez autora
Jan 28 2019

Telekom Slovenije za ovu je godinu najavio divovske investicije od čak 212 milijuna eura. To je iznenadilo analitičare jer riječ je o iznosu koji predstavlja više od polovice tržišne vrijednosti ove kompanije. Većina ovogodišnjih ulaganja otići na proširenje dostupnosti optičke mreže, daljnju modernizaciju radio mreže i razvoj usluga. Postavlja se pitanje kako će Telekom financirati ulaganja. Dug Telekoma povećao se za 51 milijun na 333 milijuna eura u prva tri tromjesečja prošle godine. Prije mjesec dana reprogramiran je kredit vrijedan 100 milijuna eura i podignut novi od 100 milijuna eura. Ako se taj iznos pribroji preostalom dugu, taj se broj povećava iznad 400 milijuna eura, što je oko dvostruko više od planirane dobiti prije amortizacije. Bankari percipiraju zaduženost četiri puta veću od EBITDA kao dugoročno održivu.

Telekom Slovenije najavio divovske investicije, dionice tonuTelekom Slovenije za ovu je godinu najavio divovske investicije od čak 212 milijuna eura. To je iznenadilo analitičare jer riječ je o iznosu koji predstavlja više od polovice tržišne vrijednosti ove kompanije.

Većina ovogodišnjih ulaganja otići na proširenje dostupnosti optičke mreže, daljnju modernizaciju radio mreže i razvoj usluga.

Postavlja se pitanje kako će Telekom financirati ulaganja. Dug Telekoma povećao se za 51 milijun na 333 milijuna eura u prva tri tromjesečja prošle godine. Prije mjesec dana reprogramiran je kredit vrijedan 100 milijuna eura i podignut novi od 100 milijuna eura.

Ako se taj iznos pribroji preostalom dugu, taj se broj povećava iznad 400 milijuna eura, što je oko dvostruko više od planirane dobiti prije amortizacije (EBITDA). Bankari percipiraju zaduženost četiri puta veću od EBITDA kao dugoročno održivu.

Investitori nisu dobro reagirali na ovakve najave.

Dionice Telekoma Slovenije (LJSE:TLSG)  bile su najveće ovotjedne gubitnice na Ljubljanskoj borzi. Tržišna kapitalizacija pala je ovoga tjedna 7,1 posto, na 62,60 eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik