Ministarstvo: MBA Miljković po svim kriterijumima firma za belu listu

Bez autora
Jan 31 2019

I drugi dan zaredom pitanje zbog čega preduzeće MBA Ratko Mitrović Niskogradnja, koje svojim zaposlenima duguje šest mesečnih zarada od prošle godine i osam naknada za prevoz i dalje dobija državne poslove, ostalo je bez odgovora. Deo radnika žalio se pre dva dana da im nije isplaćeno šest zarada od prošle godine, a u MBA RMN se ovo ne dešava prvi put. Tokom rekonstrukcije kružnog toka na Slaviji i Ruzveltove ulice u Beogradu radnici su u nekoliko navrata tokom leta 2017. štrajkovali zbog neisplaćenih zarada i doprinosa. Uprkos tome, kao i slučajevima mobinga u ovoj, ali i drugim firmama u vlasništvu istog čoveka, Branka Miljkovića, država nastavlja da mu poverava velike državne projekte.

Ministarstvo: MBA Miljković po svim kriterijumima firma za belu listuI drugi dan zaredom pitanje zbog čega preduzeće MBA Ratko Mitrović Niskogradnja, koje svojim zaposlenima duguje šest mesečnih zarada od prošle godine i osam naknada za prevoz i dalje dobija državne poslove, ostalo je bez odgovora.

Deo radnika žalio se Danasu pre dva dana da im nije isplaćeno šest zarada od prošle godine, a u MBA RMN se ovo ne dešava prvi put. Tokom rekonstrukcije kružnog toka na Slaviji i Ruzveltove ulice u Beogradu radnici su u nekoliko navrata tokom leta 2017. štrajkovali zbog neisplaćenih zarada i doprinosa.

Uprkos tome, kao i slučajevima mobinga u ovoj, ali i drugim firmama u vlasništvu istog čoveka, Branka Miljkovića, država nastavlja da mu poverava velike državne projekte. Umesto odgovora na konkretno pitanje, iz Ministarstva građevinarstva dobili smo potvrdu da se MBA RMN nalazi na beloj listi, o čemu smo juče i pisali.

– U skladu sa prikupljenim podacima, sa stanjem na dan 30. septembar 2018. privredni subjekt MBA-Ratko Mitrović Niskogradnja nalazi se na tzv. „beloj“ listi, na 22 mestu. Razloženo po kriterijumima, broj zaposlenih na neodređeno vreme iznosi 173, na određeno 183, a na osnovu ugovora dva zaposlena. Privredni subjekt nema evidentiranih ni težih ni lakših povreda na radu, kao ni evidentiranog radnika na crno – ističe se u odgovoru Ministarstva građevinarstva Danasu.

Međutim, nijednim od kriterijuma koji su predviđeni ovom bodovnom listom, a ima ih ukupno sedam, nije obuhvaćeno to što poslodavac mesecima ne isplaćuje zarade i doprinose radnicima. Osim toga, račun MBA RMN je pre dva meseca bio u blokadi većoj od 300 miliona dinara.

Sve ovo, kao i podatak da se matična firma Branka Miljkovića „MBA Miljković“ Merošina kao stopostotni vlasnik MBA RMN, nalazi na tek 459. mestu liste, odnosno u „crnoj“ zoni liste kojom se meri kvalitet građevinskih preduzeća u Srbiji, očigledno nije dovoljno da bi se ovo preduzeće našlo na listi nepoželjnih za dobijanje državnih poslova.

Predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u građevinarstvu Saša Torlaković za Danas kaže da oni godinama upozoravaju na poslovanje MBA Ratko Mitrović – Niskogradnja.

– Ukazujemo na anomalije u tom preduzeću već dugo, godinama. Na maltretiranje predsednika sindikata, na neplaćanje poreza, neisplaćivanje zarada i doprinosa, fizičko razračunavanje sa radnicima, mobing. Obraćali smo se zbog toga svim nadležnim institucijama – ističe Torlaković.

NJihovim apelima, kako kaže, jedino se odazvala inspekcija rada, kojoj su u utorak ponovo pisali povodom najnovijeg slučaja radnika kojima nisu isplaćene zarade za polovinu 2018. godine. I Danas je pisao inspekciji rada ovim povodom, ali od njih još nismo dobili odgovor.

Poreski dugovi MBA – tajna

U zavisnosti od toga koliko poena prikupe na osnovu sedam kriterijuma građevinska preduzeća su raspoređena na „beloj“ i „crnoj“ listi. Pozitivni poeni prikupljaju se za broj zaposlenih na neodređeno i određeno, kao i za one koji su angažovani na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima.

Negativne poene vuku kriterijumi kojim se mere teže i lakše povrede na radu, rad na crno, kao i dug preduzeća. Jedini negativni poeni koje je krajem septembra (kada je rađen poslednji presek) MBA RMN imao su oni na osnovu dugovanja firme, međutim zbog člana 7. Zakona o poreskom postupku ovi podaci se smatraju „tajnim podatkom“.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik