U APR-u evidentirana većina stvarnih vlasnika

Bez autora
Feb 04 2019

Agencija za privredne registre saopštila je da je od 150.000 obveznika Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika pristupilo 145.500 registrovanih subjekata, dok je ceo postupak evidentiranja završilo 116.600 privrednih društava, zadužbina, fondacija, udruženja i privatnih ustanova.U saopštenju se navodi da registrovani subjekti koji su pristupili informacionom sistemu APR-a i uneli svoje podatke o stvarnim vlasnicima, a nisu završili celu proceduru potpisivanjem elektronskim sertifikatom, imaju mogućnost da okončaju postupak evidentiranja.

U APR-u evidentirana većina stvarnih vlasnikaAgencija za privredne registre saopštila je da je od 150.000 obveznika Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika pristupilo 145.500 registrovanih subjekata, dok je ceo postupak evidentiranja završilo 116.600 privrednih društava, zadužbina, fondacija, udruženja i privatnih ustanova.

U saopštenju se navodi da registrovani subjekti koji su pristupili informacionom sistemu APR-a i uneli svoje podatke o stvarnim vlasnicima, a nisu završili celu proceduru potpisivanjem elektronskim sertifikatom, imaju mogućnost da okončaju postupak evidentiranja.

APR podseća na to da registrovani subjekti imaju trajnu zakonsku obavezu evidentiranja stvarnih vlasnika u roku od 15 dana od dana osnivanja, odnosno registrovanja promene podataka u matičnim registrima.

Nakon osnivanja, kao i u slučajevima kada se promeni vlasnička struktura, članovi organa, ili se promene podaci na osnovu kojih se ispunjavaju uslovi za sticanje svojstva stvarnog vlasnika, registrovani subjekti imaju obavezu da evidentiraju podatke u skladu sa Zakonom o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika.

Agencija za privredne registre je od uspostavljanja centralne evidencije 31. decembra 2018. godine pružila tehničku podršku za rad u elektronskoj aplikaciji za 2.831 korisnika, a elektronskom poštom je odgovoreno na približno 5.000 imejlova sa pitanjima o postupku evidentiranja stvarnih vlasnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik