Rad inženjera isključivo uz licencu

Bez autora
Feb 12 2019

Poljoprivredni inženjeri u Srpskoj koji budu obavljali stručne i savjetodavne poslove ubuduće će morati posjedovati licencu za rad, a obavezno će biti i članstvo u Komori inženjera poljoprivrede RS, sve s ciljem unapređenja poljoprivredne proizvodnje i rada stručnjaka u ovoj oblasti. Definisano je ovo Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama zakona o Komori inženjera poljoprivrede RS, koji će se danas naći pred poslanicima Narodne skupštine RS. Kako je navedeno u obrazloženju Nacrta zakona, koji je kreiralo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, jedan od osnovnih razloga za njegovo donošenje jeste usklađivanje rada Komore inženjera poljoprivrede sa radom drugih komora na teritoriji Srpske, prvenstveno sa Veterinarskom komorom RS.

Rad inženjera isključivo uz licencuPoljoprivredni inženjeri u Srpskoj koji budu obavljali stručne i savjetodavne poslove ubuduće će morati posjedovati licencu za rad, a obavezno će biti i članstvo u Komori inženjera poljoprivrede RS, sve s ciljem unapređenja poljoprivredne proizvodnje i rada stručnjaka u ovoj oblasti.

Definisano je ovo Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama zakona o Komori inženjera poljoprivrede RS, koji će se danas naći pred poslanicima Narodne skupštine RS.

Kako je navedeno u obrazloženju Nacrta zakona, koji je kreiralo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, jedan od osnovnih razloga za njegovo donošenje jeste usklađivanje rada Komore inženjera poljoprivrede sa radom drugih komora na teritoriji Srpske, prvenstveno sa Veterinarskom komorom RS.

Dodato je da je rad veterinara u potpunosti uređen, što nije slučaj sa radom inženjera poljoprivrede. Cilj je da bude preciziran niz rješenja koja će omogućiti očuvanje, unapređivanje, zaštitu interesa i odgovornosti ove profesije.

- Predloženim izmjenama želimo zanimanje inženjera poljoprivrede staviti na onaj nivo koji ono zaslužuje. Da bismo to postigli neophodna je snažna organizacija koja će ujediniti inženjere poljoprivrede. Iz tog razloga uvodimo obavezno članstvo za one koji obavljaju stručne i savjetodavne poslove i za čije obavljanje stiču licencu kao ovlašćenje, po ugledu na komore iz zemlje i okruženja - rekla je viši stručni saradnik za savjetodavstvo i zadrugarstvo u Ministarstvu poljoprivrede Drena Đukić i dodala da će inženjeri poljoprivrede koji su nezaposleni, kao i oni koji rade izvan struke, te oni u penziji biti oslobođeni plaćanja članarine.

Đukićeva je istakla da je Zakonom o komori, koji je donesen 2009. godine, članstvo bilo propisano na dobrovoljnoj osnovi, ali da interesovanje inženjera nije bilo na zadovoljavajućem nivou.

- Na terenu je mnogo novih bolesti i štetočina, čije praćenje zahtijeva stalno učenje i osposobljavanje, a inženjerima je edukacija dostupna članstvom u komori - navela je Đukićeva.

Predsjednik Komore inženjera poljoprivrede RS Jasenko Nedinić istakao je da komora trenutno broji oko 400 članova, te da bi nakon usvajanja novog zakona trebalo da ima oko 2.000 inženjera.

- Naš cilj je da svi inženjeri poljoprivrede budu naši članovi. Trenutno imamo situaciju da inženjer stočarstva obalja stručne poslove u vezi sa zaštitom bilja, a novim zakonom jasno će biti propisano koje poslove može raditi koja struka. Nakon usvajanja novog zakona inženjer stočarstva imaće licencu da radi poslove u oblasti stočarstva, dok će se o biljkama brinuti inženjer zaštite bilja - rekao je Nedinić i istakao da je proizvodnja hrane vjerovatno jedan od najvažnijih segmenata kada je riječ o zdravlju ljudi, zbog čega je neophodno povećati kontrolu u proizvodnji od strane sertifikovanih stručnjaka.

Dodao je da su od članova u proteklom periodu dobili više zahtjeva da bude uređena oblast obavljanja stručnih poslova u poljoprivredi.

Neka od zaduženja komore

- zastupa i štiti interese članova

- organizuje stručno usavršavanje članova

- izdaje, obnavlja i oduzima odobrenje za obavljanje stručnih poslova u poljoprivredi

- daje prijedloge u pripremi propisa o poljoprivredi

- pruža stručne usluge u oblasti poljoprivrede

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik