U pripremi paket mera za „zeleni” dizel

Bez autora
Feb 12 2019

Da li će poljoprivrednici konačno biti oslobođeni akcize, ili dela ovog nameta, za kupovinu goriva, i na koliki broj litara regresiranog „zelenog” dizela bi mogli da računaju još nije poznato.Sve bi moglo da bude jasnije od četvrtka kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će Vlada Srbije doneti odluku o vraćanju subvencija na gorivo za poljoprivrednike. Država je prestala da regresira dizel gorivo pre tri godine. Kako saznajemo, sada je u pripremi paket mera, koje bi mogle delimično da umanje troškove proizvođača što bi uticalo i na rast konkurentnosti domaće poljoprivrede.

U pripremi paket mera za „zeleni” dizelDa li će poljoprivrednici konačno biti oslobođeni akcize, ili dela ovog nameta, za kupovinu goriva, i na koliki broj litara regresiranog „zelenog” dizela bi mogli da računaju još nije poznato.

Sve bi moglo da bude jasnije od četvrtka kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će Vlada Srbije doneti odluku o vraćanju subvencija na gorivo za poljoprivrednike.

Država je prestala da regresira dizel gorivo pre tri godine. Kako saznajemo, sada je u pripremi paket mera, koje bi mogle delimično da umanje troškove proizvođača što bi uticalo i na rast konkurentnosti domaće poljoprivrede.

Prema računici analitičara Čedomira Keca, poljoprivrednici samo akcizu za dizel gorivo godišnje plaćaju najmanje oko 5,5 milijardi dinara. Ova procena izvedena je pod pretpostavkom da se u Srbiji za radove u poljoprivredi, u toku jedne godine, utroši 96.000.000 litara dizel goriva. Odnosno najmanje 60 litara po hektaru na ukupno 1.600.000 hektara obradive površine. Nezvanično se pominje da bi mera imala smisla ukoliko bi bar trećina ovih količina bila regresirana.

Keco kaže da je svaka mera, koja utiče na poboljšanje konkurentnosti poljoprivrede, dobra ali da se još ne zna na koji način će država regresirati gorivo kao i kada bi ta mera, ako bude usvojena, mogla da zaživi. On ne veruje da bi procedura organizaciono mogla da bude završena do majske setve, tako da očekuje da će poljoprivrednici verovatno tek od jeseni videti koristi od ove mere.

– U toku je prijava poljoprivrednih gazdinstava, koja će trajati do 30. aprila. Taj registar je od presudne važnosti kako bi se znalo ko bi imao pravo na povlastice. Da bi se mera ubrzala jedini način je da bude priznato postojeće stanje od prošle godine – kaže naš sagovornik i dodaje da je čudno što proizvođači ne insistiraju na pomoći za kupovinu mineralnih đubriva.

– Takva vrsta regresije bi po mom mišljenju bila korisnija. Jer, ako se u biljnoj proizvodnji pridržavate agrotehničkih mera trošak za đubrivo, u ukupnim troškovima je mnogo veći. Čak 23 do 25 odsto jer su cene povećane za trećinu u odnosu na prošlu godinu. Istovremeno trošak za gorivo je svega od 12 do 16 odsto – ističe Keco.

U evropskim zemljama poljoprivrednici koriste „zeleni” dizel namenjen isključivo za traktore i plaćaju ogromne kazne ukoliko ga ne koriste namenski. Gorivo namenjeno poljoprivrednicima oslobođeno je dela nameta, markira se i poljoprivrednici ga kupuju u količini koja im je odobrena. Slično je i u okruženju, Hrvatska daje regres za 150 litara po hektaru takozvanih ostalih kultura, a regresirano gorivo dobija se i po grlu stoke. U Republici Srpskoj poljoprivrednici dobijaju 120 litara regresiranog goriva po hektaru. Domaći proizvođači već dugo upozoravaju da ne mogu biti konkurentni ako plaćaju punu cenu evrodizela bez ikakve regresije.

Ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, ranije je rekao da se sa Ministarstvom finansija razmatra način na koji bi se proizvođačima obezbedilo jeftinije gorivo. Prema tadašnjim procenama cena za poljoprivrednike mogla bi da bude niža za 25 dinara. Preduslov za sprovođenje mere bio je registar koji bi razgraničio „prave” od fiktivnih proizvođača jer se procenjuje da se od 660.000 gazdinstava upisanih u registar, realno 380.000 njih bavi poljoprivredom. Ideja ministarstva bila je da svako ko je upisan u registar poljoprivrednih gazdinstava može na svakoj pumpi uz kartice da kupuje jeftinije gorivo.
Poljoprivrednici očekuju litar za 100 dinara

Predstavnici poljoprivrednih udruženja u Srbiji očekuju da će im najavljeno vraćanje subvencija za gorivo za poljoprivrednike, omogućiti da dizel dobijaju po ceni ne većoj od 100 dinara po litru, kao i da dobijaju do 100 litara tog goriva po hektaru.

Predstavnik udruženja „Pančevački ratari”, Jovan Njegovan, rekao je za agenciju Beta da je dovoljno ukinuti akcizu na gorivo namenjeno poljoprivrednicima i omogućiti im najmanje 100 litara goriva po hektaru. – To bi, uz redukovanu obradu, pomoglo poljoprivrednicima – kazao je Njegovan, ali je izrazio sumnju u vezi sa najavom da će Vlada Srbije doneti odluku o subvencionisanom gorivu, jer se, kako je dodao, o tome više puta pričalo u poslednje dve godine, ali bez konkretnih efekata. Agroekonomista Miladin Ševarlić istakao je da bi najbolje bilo da se gorivo namenjeno poljoprivredi podeli na takozvani zeleni i plavi dizel, namenjen poljoprivrednicima, odnosno za navodnjavanje i ribarstvo, a da količine budu srazmerne poljoprivrednim površinama i strukturi poljoprivredne proizvodnje. Smatra da bi loša varijanta bila ukoliko poljoprivrednici budu morali da kupuju gorivo po tržišnim cenama, a onda da čekaju refundaciju novca za šest meseci ili godinu dana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik