Pet miliona eura za jačanje malih i srednjih preduzeća

Bez autora
Feb 13 2019

Predstavnici Sparkasse Bank d.d. BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj potpisali su ugovor o otvaranju posebne kreditne linije namijenjene razvoju malih i srednjih preduzeća u BiH. Pored kredita koji osiguravaju finansijska sredstva, ovaj ugovor predviđa investicijski poticaj kao i tehničku asistenciju korisnicima kredita.Ugovor su potpisali direktor EBRD-a BiH Ian Brown, Sanel Kusturica, predsjednik Uprave Sparkasse Bank, te član Uprave Nedim Alihodžić. Nova kreditna linija u iznosu od pet miliona eura predstavlja nastavak uspješne saradnje Sparkasse Bank i EBRD koja je usmjerena na povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u BiH, kao i stvaranje novih vrijednosti u realnom sektoru.

Pet miliona eura za jačanje malih i srednjih preduzećaPredstavnici Sparkasse Bank d.d. BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su ugovor o otvaranju posebne kreditne linije namijenjene razvoju malih i srednjih preduzeća u BiH.

Pored kredita koji osiguravaju finansijska sredstva, ovaj ugovor predviđa investicijski poticaj kao i tehničku asistenciju korisnicima kredita.

Ugovor su potpisali direktor EBRD-a BiH Ian Brown, Sanel Kusturica, predsjednik Uprave Sparkasse Bank, te član Uprave Nedim Alihodžić.

Nova kreditna linija u iznosu od pet miliona eura predstavlja nastavak uspješne saradnje Sparkasse Bank i EBRD koja je usmjerena na povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u BiH, kao i stvaranje novih vrijednosti u realnom sektoru. Projekat omogućava finansiranje kapitalnih ulaganja u prehrambeni, metalni i drvni sektor u Bosni i Hercegovini.

- Povećanje konkurentnosti malih lokalnih preduzeća je svakako jedan od najvećih izazova i predstavlja ključni cilj u pružanju podrške razvoju lokalne ekonomije. Naš okvirni program obezbjeđuje itekako potrebna sredstva za tu svrhu i nama je veoma drago što možemo objaviti da se Sparkasse Bank pridružila našim naporima, kazao je ovom prilikom Ian Brown.

Govoreći o koristi koju će dogovorena kreditna linija imati za mala i srednja preduzeća u BiH Kusturica je kazao:

- Pored finansijskih sredstava, ovim projektom osiguran je i poticaj u iznosu do 15 posto verificirane investicije, koji se preduzećima vraća nakon njegove uspješne realizacije. Ovaj poticaj usmjeren je na poboljšanje usklađenosti sa jednom ili više EU direktiva. Nadalje, tu je i tehnička asistencija koju će pružiti konsultanti, koja se odnosi na implementaciju, marketing, prenos znanja, te monitoring i verifikaciju same investicije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik