Čačani prave delove za auto-fabrike po svetu

Bez autora
Feb 14 2019

U fabrici automobilskih delova "Forverk” koju je nemačka kompanija iz Vupertala podigla u Preljini, počela je probna proizvodnja. Proba je počela na jednom broju najsavremenijih CNC mašina. Prvi probni deo koji je na njima urađen je stručno nazvan "silen blok”, a koji se trenutno ispituje u jednom pogonu i kada bude počela serijska proizvodnja isporučivaće se kao deo za automobile fabrike "Folksvagen”. Nenad Medenica, generalni direktor "Forverka” saopštio je da je u prvom trenutku, posle obuke u Nemačkoj, ovde posao dobilo 15 mladih radnika, poteklih iz Čačka ali i Gornjeg Milanovca i Kragujevca.

Čačani prave delove za auto-fabrike po svetuU fabrici automobilskih delova "Forverk” koju je nemačka kompanija iz Vupertala podigla u Preljini, počela je probna proizvodnja. Proba je počela na jednom broju najsavremenijih CNC mašina.

Prvi probni deo koji je na njima urađen je stručno nazvan "silen blok”, a koji se trenutno ispituje u jednom pogonu i kada bude počela serijska proizvodnja isporučivaće se kao deo za automobile fabrike "Folksvagen”.

Nenad Medenica, generalni direktor "Forverka” saopštio je da je u prvom trenutku, posle obuke u Nemačkoj, ovde posao dobilo 15 mladih radnika, poteklih iz Čačka ali i Gornjeg Milanovca i Kragujevca.

"Ljude ćemo primati onako kako se posao bude razvijao, a plan je da ovde, kroz pet godina, bude uposleno 1.000 radnika”, kazao je Medenica.

On je napomenuo da je već izgrađen osnovni poslovni prostor u veličini od 40.000 m2 i da ceo ovaj industrijski pogon obuhvata tri firme: "Forverk drajtek”, "Forverk autotek” dok je treća firma u sastavu "Forverka” ali nosi naziv "Eldizi”.

Ovde će se izrađivati automobilski delovi za Folksvagen, BMV, Mercedes, Ford i Bentli i to od plastike, metala i gume.

"Reč je o najsavremenijoj tehnologiji i opremi. Recimo u `Eldiziju`, gde će se obrađivati guma, samo jedna linija biće duga 180 metara”, istakao je Medenica.

Posetu novom čačanskom gigantu jutros je organizovala Gradska uprava u Čačku na čelu sa gradonačelnikom Milunom Todorovićem, koji je rekao da je zadovoljan što poslovi na ovoj investiciji koja će vredeti čak 50 miliona evra idu dobrim tokom.

"Vidimo da je pod krovom svih 40.000 kvadrata hala i to samo šest meseci posle polaganja kamena temeljca, a to je bilo 25. jula prošle godine u momentu kada se ovde nalazilo podbarno zemljište ili jezero. Radovi dobro napreduju nadam se da će sve biti završeno u roku od 11 meseci da ćemo u junu prisustvovati svečanom otvaranju", rekao je Todorović.

Napomenuo je i da jedna od velikih stvari u ovoj investicij jeste činjenica da će mnogi mladi ljudi dobiti posao i dodao: "Hvala Vladi Srbije što nam je pomogla da dođemo do ovog izuzetnog posla i ja znam da nisam prvi oji je imao viziju da podignemo ovakvu fabriku", naveo je Todorović.

Podsetio je da istom mestu 2001. godine bio je postavljen kamen temeljac za fabriku duvana, a 2004. za fabriku čokolade, ali da ništa od toga nije bilo.

"Sad će vidimo ovde naši mladi sugrađani izrađivati auto delove za najpoznatije fabrike na svetu", poručio je.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik