Neto dobit Hrvatskog Telekoma lani 1,06 milijardi kuna

Bez autora
Feb 15 2019

Hrvatski Telekom ostvario je u 2018. godini neto dobit od 1,06 milijardi kuna, što je za 22,9 posto više nego u 2017., a Uprava i Nadzorni odbor predložili su isplatu dividende od 10 kuna po dionici, što je 4 kune više nego lani. U 2018. godini HT je ostvario prihode od 7,78 milijardi kuna ili 0,4 posto više nego godinu ranije. Bez učinka Crnogorskog Telekoma, prihodi su rasli 0,6 posto u odnosu na prethodnu godinu, priopćila je u petak kompanija. EBITDA prije jednokratnih stavki iznosila je 3,19 milijardi kuna, što je za 1,5 posto više u odnosu na 2017. godinu, uz EBITDA maržu od 40,9 posto ili 0,5 postotnih bodova veću u usporedbi s godinom ranije.

Neto dobit Hrvatskog Telekoma lani 1,06 milijardi kunaHrvatski Telekom (HT) ostvario je u 2018. godini neto dobit od 1,06 milijardi kuna, što je za 22,9 posto više nego u 2017., a Uprava i Nadzorni odbor predložili su isplatu dividende od 10 kuna po dionici, što je 4 kune više nego lani.

U 2018. godini HT je ostvario prihode od 7,78 milijardi kuna ili 0,4 posto više nego godinu ranije. Bez učinka Crnogorskog Telekoma, prihodi su rasli 0,6 posto u odnosu na prethodnu godinu, priopćila je u petak kompanija.

EBITDA prije jednokratnih stavki iznosila je 3,19 milijardi kuna, što je za 1,5 posto više u odnosu na 2017. godinu, uz EBITDA maržu od 40,9 posto ili 0,5 postotnih bodova veću u usporedbi s godinom ranije.

Bez učinka Crnogorskog Telekoma, EBITDA je bila veća za 1,2 posto u usporedbi s godinom ranije. 

Investicije od 1,8 milijardi kuna

IZ HT-a ističu da su lani investirali 1,83 milijarde kuna u infrastrukturu i razvoj inovativnih usluga.

 „Hrvatski Telekom ostvario je još jednu uspješnu poslovnu godinu u kojoj je učvrstio vodeću poziciju u svim segmentima hrvatskog telekomunikacijskog tržišta. Dobre financijske rezultate ostvario je i Crnogorski Telekom, kojim upravlja HT. Uz rast svih ključnih financijskih pokazatelja, prošlu godinu obilježio je i snažan investicijski ciklus“, poručio je predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković u priopćenju.

Dodao je da je na poslovanje tvrtke pozitivno utjecala i promjena investicijske klime, pri  čemu je za telekomunikacijski sektor posebna važna odluka Vlade o smanjenju naknade za radio frekvencijski spektar.

Više od polovine dobiti za isplatu dividende

Uprava i Nadzorni odbor glavnoj skupštini Društva predložili su raspodjelu dividende od 10 kuna po dionici, pri čemu će se 7 kuna isplatiti iz tekuće dobiti 2018. godine, odnosno u ukupnom iznosu od 568,54 milijuna kuna.

Dodatno, još tri kune po dionici isplatit će se iz zadržanih dobiti prethodnih razdoblja, što u ukupnom iznosu čini 243,7 milijuna kuna.

Tako bi dioničarima trebalo biti ukupno isplaćeno 812,2 milijuna kuna.

Preostali dio iz tekuće dobiti 2018., u visini od 422,12 milijuna kuna predložen je za unos u temeljni kapital, povećanjem temeljnog kapitala društva bez izdavanja novih dionica razmjernim povećanjem udjela svih izdanih dionica u temeljnom kapitalu društva.

"Konačnu odluku donosi glavna skupština, a ovaj prijedlog isplate dividende temeljen je na odličnim financijskim rezultatima kompanije u 2018. Prijedlog se donosi u uvjetima poboljšanog ekonomskog i investicijskog okruženja u zemlji", ističe se u priopćenju.

Iz HT-a ističu i da zadržavaju svoju politiku dividende i za 2019. godinu, prema kojoj dividende mogu iznositi od 50 do 100 posto raspodjeljive dobiti društva stečene u prethodnoj godini.

Za financijsku 2019. Uprava trenutno očekuje isplatu dividende u iznosu od minimalno 6 kuna po dionici.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik