Novi propisi o beloj tehnici ipak ne idu u korist potrošača?

Bez autora
Feb 19 2019

Novom uredbom Evropske unije, koja bi do kraja februara trebalo da proizvođače bele tehnike natera da produže vek trajanja uređajima, kako kažu u udruženju potrošača, neće ići u korist kupcima. Po izmenjenim propisima, potrošači više nemaju pravo ni sami da zamene deo na uređaju, nego se to ostavlja isključivo ovlašćenim serviserima, čak i u slučaju da je neophodno zameniti samo sijalicu u frižideru. Propisi su svedeni na samo pet tipova uređaja za koje će proizvođači morati da obezbede rezervne delove, i to od sedam do deset godina. Novi propisi odnosiće se samo na rasvetu, TV ekrane, frižidere, veš-mašine i mašine za pranje sudova.

Novi propisi o beloj tehnici ipak ne idu u korist potrošača?Novom uredbom Evropske unije, koja bi do kraja februara trebalo da proizvođače bele tehnike natera da produže vek trajanja uređajima, kako kažu u udruženju potrošača, neće ići u korist kupcima.

Po izmenjenim propisima, potrošači više nemaju pravo ni sami da zamene deo na uređaju, nego se to ostavlja isključivo ovlašćenim serviserima, čak i u slučaju da je neophodno zameniti samo sijalicu u frižideru.

Propisi su svedeni na samo pet tipova uređaja za koje će proizvođači morati da obezbede rezervne delove, i to od sedam do deset godina. Novi propisi odnosiće se samo na rasvetu, TV ekrane, frižidere, veš-mašine i mašine za pranje sudova.

"To je zapravo direktiva Evropske komisije koja je doneta prvenstveno sa ciljem da se poveća nivo zaštite potrošača. Međutim, prema nekim dostupnim informacijama, taj predlog Evropske komisije je naprosto promenjen u nekom roku kraćem od mesec dana, tako da je sad usvojena jedna direktiva koja, proizvođačima, daje instrukcije kako da zapravo proizvode rezervne delove na način da se oni, mogu rastaviti samo za recikliranje", objašnjava Mladen Alfirović iz Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine

Evropa tim propisima istovremeno želi da smanji negativni učinak bele tehnike na zagađenje okoline.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik