Deset tona šargarepe iz Mužlje za sat vremena

Bez autora
Feb 19 2019

Banatsko selo Mužlja jedno je od retkih u Srbiji iz kojeg mladi ne odlaze, već se po završetku školovanja vraćaju. Sve je počelo kada su pre deceniju osnovali preduzeće za proizvodnju i distribuciju povrtarskih proizvoda. Godinama značajna sredstva ulažu u modernizaciju radi uspešnije proizvodnje i osvajanja evropskog tržišta. Ovih dana u rad je pušten pogon za preradu i pakovanje šargarepe, investicija vredna milion evra, a kupljena uz pomoć sredstava mađarske vlade. Preduzeće okuplja dve stotine kooperanata koji zasnivaju povrtarsku proizvodnju na oko tri stotine hektara na otvorenom i dvadeset hektara u plastenicima. Stalni posao u firmi ima osamdeset, uglavnom meštana iz ovog banatskog sela.

Deset tona šargarepe iz Mužlje za sat vremenaBanatsko selo Mužlja jedno je od retkih u Srbiji iz kojeg mladi ne odlaze, već se po završetku školovanja vraćaju. Sve je počelo kada su pre deceniju osnovali preduzeće za proizvodnju i distribuciju povrtarskih proizvoda.

Godinama značajna sredstva ulažu u modernizaciju radi uspešnije proizvodnje i osvajanja evropskog tržišta. Ovih dana u rad je pušten pogon za preradu i pakovanje šargarepe, investicija vredna milion evra, a kupljena uz pomoć sredstava mađarske vlade.

Preduzeće okuplja dve stotine kooperanata koji zasnivaju povrtarsku proizvodnju na oko tri stotine hektara na otvorenom i dvadeset hektara u plastenicima. Stalni posao u firmi ima osamdeset, uglavnom meštana iz ovog banatskog sela.

"Kada smo počeli bilo nas je malo, troje radnika. U međuvremenu, kako se jačalo tako smo se i širili. Najpre je sve išlo ručno, a sada je sve modernizovano", kaže Ostvar Janoš iz Mužlje.

Od svojih kooperanata traže uspostavljanje standardizacije da svaki proizvod bude jednakog kvaliteta, jer je to glavni preduslov za osvajanje evropskog tržišta. Ovih dana počeo je sa radom novi pogon za preradu šargarepe. U pogonu se za sat vremena spakuje i za tržište pripremi oko deset tona šargarepe.

"Ova linija može godišnje oko 1.500 hektara proizvedene šargarepe da preradi, ako imamo stotinu tona po hektaru prinosa", rekao je Imre Sarvak, tehnički direktor "Carske bašte".

Na ovaj način ispunjen je i glavni cilj koji su pre jednu deceniju zacrtali osnivači, a to je da zadrže mlade u svom selu, a da im je to pošlo za rukom, uverava nas i Gabrijel Madaras.

"Ja sam završio za prehrambenog tehnologa u Segedinu u inostranstvu i to je bio moj plan da završim fakultet i da se vratim u našu firmu, koja radi već deset godina i da probamo tu nešto da uradimo, da je svedemo na neki svetski nivo, sada imamo i šanse, radimo i biće dobro", kaže Gabrijel Madaras.

Na površini od tri hiljade metara kvadratnih sagradili su najmoderniju hladnjaču u ovom delu Evrope, dvadeset pet miliona dinara su uložili u izgradnju i opremanje staklenika za proizvodnju rasada, a tu su i drugi brojni planovi koje su zacrtali za naredni period.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik