Sanacija pukotina na Koridoru 10

Bez autora
Feb 19 2019

Na istočnom kraku Koridora 10 između Proseka i Bancareva u dužini od 150 metara, u junu prošle godine su se pojavile pukotine na kolovoznoj konstrukciji. Grčka "Terna" je 5. februara započela radove na sanaciji, koji neće uticati na predviđeno puštanje u saobraćaj cele deonice, saopštili su "Koridori Srbije". Puštanje u saobraćaj deonice istočnog kraka Koridora 10 Prosek - Crvena Reka očekuje se čim budu potpuno završeni radovi na elektro-mašinskom opremanju tunela Bancarevo i izgradnji deonice Bancarevo - Crvena Reka, tako da navedeno otklanjanje nedostataka neće imati uticaj na puštanje te deonice u saobraćaj, tj. radovi će biti blagovremeno završeni, naveli su "Koridori".

Sanacija pukotina na Koridoru 10Na istočnom kraku Koridora 10 između Proseka i Bancareva u dužini od 150 metara, u junu prošle godine su se pojavile pukotine na kolovoznoj konstrukciji. Grčka "Terna" je 5. februara započela radove na sanaciji, koji neće uticati na predviđeno puštanje u saobraćaj cele deonice, saopštili su "Koridori Srbije".

"Puštanje u saobraćaj deonice istočnog kraka Koridora 10 Prosek - Crvena Reka očekuje se čim budu potpuno završeni radovi na elektro-mašinskom opremanju tunela Bancarevo i izgradnji deonice Bancarevo - Crvena Reka, tako da navedeno otklanjanje nedostataka neće imati uticaj na puštanje te deonice u saobraćaj, tj. radovi će biti blagovremeno završeni", naveli su "Koridori".

Oni su reagovali na tekst koji se juče pojavio u medijima pod naslovom "Deo Koridora 10 propao pre otvaranja".

Deonica između Proseka i Bancareva je izgrađena 2016. godine, a pukotine, između mostova B1 i B2, pojavile su se u junu 2018. godine.

Odmah po uočavanju nastanka pukotina, "Koridori Srbije" i nadzorni organ, kompanija "Eptisa", su 20. juna izdali izvođaču "izveštaj o neusaglašenosti", kojim je naloženo grčkoj kompaniji "Terna" preduzimanje neophodnih mera praćenja nastanka novih pukotina.

Takođe, zatraženo je da predlože kako će uočeni nedostaci u kvalitetu izvedenih radova biti otklonjeni.

Izvođač je, posle opsežnih istražnih radova, koji je sproveo u njegovo ime Institut za puteve a.d Beograd, 30. novembra poslao tri predloga za sanaciju.

Posle izvršene analize svih predloga, 27. decembra, nadzorni organ i "Koridori" dali su instrukciju da se izvrši zamena celokupnog nasipa i urade ponovo svi slojevi kolovozne konstrukcije, kada to dozvole vremenski uslovi.

"Koridori Srbije" navode da žele da obaveste javnost da su pomenuti nedostaci uočeni u toku garantnog perioda i da izvođač ima obavezu da ih otkloni o svom trošku, što mu je ugovorna obaveza i za šta postoje adekvatne bankarske garancije za dobro izvršenje posla.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik