Island na rubu krize: Rejkjavik prepun stanova u centru koje niko ne želi da kupi

Bez autora
Feb 20 2019

Deset godina nakon potpunog finansijskog sloma, Island se ponovo našao na rubu krize. Ključna privredna grana za državu od 340.000 stanovnika, turizam, stagnira i preti padom, a njena nestabilnost nije ugrozila samo privrednu sliku te zemlje nego i celo tržište nekretnina.Iako je nakon krize tržište nekretnina i građevinski sektor doživeo veliki uzlet, sada se susreće se s novim turbulencijama. Kako navodi Bloomberg, cene stanova u razdoblju od oktobra 2017. godine do istog meseca 2018. godine rasle su 3 odsto, dok su u istom tom razdoblju cene luksuznih stanova porasle za 17 odsto. Zbog rasta cena, na tržištu ove ostrvske države došlo do manjka stanova srednje cenovne kategorije, kojih, navodi Vlada, nedostaje čak 8.000.

Island na rubu krize: Rejkjavik prepun stanova u centru koje niko ne želi da kupiDeset godina nakon potpunog finansijskog sloma, Island se ponovo našao na rubu krize. Ključna privredna grana za državu od 340.000 stanovnika, turizam, stagnira i preti padom, a njena nestabilnost nije ugrozila samo privrednu sliku te zemlje nego i celo tržište nekretnina.

Iako je nakon krize tržište nekretnina i građevinski sektor doživeo veliki uzlet, sada se susreće se s novim turbulencijama.

Kako navodi Bloomberg, cene stanova u razdoblju od oktobra 2017. godine do istog meseca 2018. godine rasle su 3 odsto, dok su u istom tom razdoblju cene luksuznih stanova porasle za 17 odsto.

Zbog rasta cena, na tržištu ove ostrvske države došlo do manjka stanova srednje cenovne kategorije, kojih, navodi Vlada, nedostaje čak 8.000.

S druge pak strane, cene novih stanova, koji u velikoj meri spadaju u kategoriju luksuznih, porasle su, te su velikoj većini građana postali nedostupni. Tako zbog visokih cena ovi stanovi ostaju prazni te se trenutno u centru Rejkjavika oni prodaju za 7.000 dolara po kvadratnom metru.

Bez obzira na ove tržišne nepravilnosti i moguću novu privrednu krizu, guverner centralne banke Mar Gudmundson navodi kako ga neusklađenosti na tržištu nekretnina ne zabrinjavaju.

Dodaje, kako su brojni izvođači radova do sada nudili uslugu za luksuzno tržište koje je sada više ili manje zasićeno, te da bi zbog toga cene tih nekretnina uskoro mogle padati.

U svojim počecima veliki bum na tržištu nekretnina podstakao je i brojna kreditiranja, a sada se to kratkoročno kreditiranje nekretnina i građevinskih firmi vraća na nivoe pre krize, pri čemu ti krediti trenutno čine petinu kreditnog portfelja poslovnih banka. O privrednoj nestabilnosti u ovoj zemlji pokazuje i podatak da je centralna banka najavila ekonomski rast od 1,8 odsto za ovu godinu, što je najsporiji rast od 2012. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik