Srbija od danas vlasnik još četiri "miga 29"

Bez autora
Feb 25 2019

U 558. vazduhoplovnom zavodu u Baranoviču izvršena je primopredaja četiri beloruska "miga 29". "Migovi" su od danas i formalno u vlasništvu Republike Srbije a u našu zemlju će doći pošto bude završen remont koji je počeo u beloruskom remontnom zavodu 22. februara. Reč je o avionu koji je namenjen za lovačka i vatrena dejstva u sekundarnoj nameni, danju i noću, u povoljnim i složenim meteorološkim uslovima. Primpopredaji je prisustvovala delegacija Ministarstva odbrane Republike Srbije i Ratnog vazduhoplovstva VS, koju je predvodio ministar odbrane Aleksandar Vulin. Ovo su četiri aviona koja su vlasništvo države Srbije, Ministarstva odbrane i Ratnog vazduhoplovstva.

Srbija od danas vlasnik još četiri "miga 29"U 558. vazduhoplovnom zavodu u Baranoviču izvršena je primopredaja četiri beloruska "miga 29". "Migovi" su od danas i formalno u vlasništvu Republike Srbije a u našu zemlju će doći pošto bude završen remont koji je počeo u beloruskom remontnom zavodu 22. februara.

Reč je o avionu koji je namenjen za lovačka i vatrena dejstva u sekundarnoj nameni, danju i noću, u povoljnim i složenim meteorološkim uslovima.

Primpopredaji je prisustvovala delegacija Ministarstva odbrane Republike Srbije i Ratnog vazduhoplovstva VS, koju je predvodio ministar odbrane Aleksandar Vulin.

"Ovo su četiri aviona koja su vlasništvo države Srbije, Ministarstva odbrane i Ratnog vazduhoplovstva. Možemo slobodno da kažemo da mi od danas raspolažemo sa 14 'Migova 29' što je broj koji nismo mogli da sanjamo 2012. godine kada je predsednik Vučić postao ministar odbrane. U ovom vremenu njegovi lični odnosi sa predsednikom Lukašenkom su pokazali koliko su važni i mi danas stojimo ispred četiri aviona koja su plod ugovora o vojno-tehničkoj saradnji i pomoći Belorusije Srbiji", rekao je Vulin, saopštava Ministarstvo odbrane.

Dogovoreno je da se remont i prva faza modernizacije "migova 29" završi u beloruskom 558. vazduhoplovnom zavodu u Baranoviču.

Govoreći o rokovima ministar Vulin je istakao da su oni dogovoreni i precizni i da je Srbija zadovoljna njihovom brzinom. Očekuje da će se u najkraćem roku završiti faza remonta i da će se preći u fazu modernizacije.

"Mi ćemo imati 14 'migova' na nivou generacije 4+ što znači da su jedni od najsavremenijih aviona na svetu. Naše ratno vazduhoplovstvo decenijama nije bilo snažnije, naši piloti sada mogu da računaju na časove naleta kao u vreme JNA, mogu da računaju da će upravljati najsavremenijim sredstvima a naše nebo i naša Srbija će biti sigurna, slobodna i nezavisna. Ovo je veliki dan za državu Srbiju, veliki dan za naše Ratno vazduhoplovstvo", izjavio je Vulin.

Učvršćivanje odbrambene moći

Načelnik štaba za naoružanje Ministarstva odbrane Belorusije general-major Andrej Fedin je istakao da se obeležava 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje, a koji su zasnovani na poverenju, poštovanju i podršci. Obeležava se i pet godina od uspostavljanja veza između ministarstava odbrane.

"Ponosan sam sam što je naša vojna saradnja veoma intenzivna i što danas prisustvujemo svečanoj ceremoniji primopredaje 'migova 29' Ministarstvu odbrane Srbije", izjavio je general-major Fedin.

Istakao je da srpski i beloruski vojnici aktivno učestvuju u zajedničkim vojnim vežbama i međunarodnim vojnim igrama, pripremama za inostrane misije.

"Mi veoma cenimo naše vojne veze sa Srbijom i nastavićemo da ih razvijamo. Mi Belorusi Srbiju doživljavamo kao bratsku i prijateljsku zemlju i rado ćemo pomoći u učvršćivanju odbrambene moći za nas bratske države. Želim da se 'migovi' podižu na nebo samo tokom obuke i svečanosti", izjavio je general Fedin.

Predsednik Državnog vojno-industrijskog komiteta Roman Aleksandrovič Golovčenko rekao je da će 558. vazduhoplovni zavod učiniti sve da, u ugovorenom roku poveća potencijal i borbenu moć "migova 29".

Generalni remont i modifikacija opreme

U protekle dve nedelje stručni tim Ministarstva odbrane i Vojske Srbije je, zajedno sa svojim beloruskim kolegama iz Ministarstva odbrane, AO "Beltexeksport" i 558. remontnog zavoda, izvršio je prijem četiri aviona "mig 29" sa pratećim kompletima zemaljske opreme.

Avioni su odmah predati na generalni remont i modifikaciju opreme kako bi bili opremljeni kao i ostalih 10 aviona koji sada štite nebo Srbije.Beloruski "migovi" imaju dvostruko duže vreme patroliranja u odnosu na starije verzije "mig 29".

Tehničko stanje i raspoloživi resursi aviona koji su u prvoj trećini njihovog veka upotrebe, kao i stanje njihovih vitalnih agregata, sklopova i sistema govore da su oni do sada održavani i eksploatisani u skladu sa propisanim tehničkim normama i velikom pažnjom i predstavljaju visokokvalitetnu platformu za nastavak njihove eksploatacije i dalju modernizaciju, zaključuje Ministarstvo odbrane u saopštenju.

Uz četiri "miga 29" koje je Srbija već imala, šest letelica koje su stigle iz Rusije, i sa četiri aviona iz Belorusije, Vojska Srbije bi, nakon što svi avioni budu remontovani trebalo da zaokruži eskadrilu sa ukupno 14 "migova 29".

Srpski piloti spremni za nove avione

Prijemu aviona prisustvovao je i komandant RV i PVO general-major Duško Žarković koji je istakao da su srpski piloti spremni za još četiri aviona.

"Istovremeno sa prijemom ovih aviona mi u Srbiji raspolažemo avionima na kojima se vrši obuka. U poslednje vreme smo imali obuku petorice pilota koji su završili preobuku u inostranstvu kao i dvojicu pilota koji su preobuku završili u 204. vazduhoplovnoj brigadi", istakao je general Žarković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik