Napokon kreće 100 milijuna kuna vrijedna obnova hotela Plitvice

Bez autora
Feb 26 2019

Unatoč činjenici da je riječ o najprofitabilnijem domaćem nacionalnom parku, trebalo je proći punih 19 godina da napokon dočekamo značajniju obnovu hotela na području Plitvica. A njome će u prvoj fazi ciklusa rekonstrukcije smještajnih objekata profitirati hotel Plitvice u koji park, planira uložiti 100 milijuna kuna kako bi na tom području koje godišnje posjećuje više od 1,7 milijuna domaćih i stranih turista, napokon imali odgovarajuće hotelske kapacitete. Jedno od najboljih ostvarenja poslijeratne domaće modernističke arhitekture, reprezentativno zdanje nastalo pod perom arhitekta Marijana Haberlea, trenutačno je samo sjena prvog jugoslavenskog hotela A kategorije, kojoj je pripadao neposredno nakon dovršetka gradnje 1958. godine.

Napokon kreće 100 milijuna kuna vrijedna obnova hotela PlitviceUnatoč činjenici da je riječ o najprofitabilnijem domaćem nacionalnom parku, trebalo je proći punih 19 godina da napokon dočekamo značajniju obnovu hotela na području Plitvica.

A njome će u prvoj fazi ciklusa rekonstrukcije smještajnih objekata profitirati hotel Plitvice u koji park, potvrdili su Jutarnjem, planira uložiti 100 milijuna kuna kako bi na tom području koje godišnje posjećuje više od 1,7 milijuna domaćih i stranih turista, napokon imali odgovarajuće hotelske kapacitete.

Jedno od najboljih ostvarenja poslijeratne domaće modernističke arhitekture, reprezentativno zdanje nastalo pod perom arhitekta Marijana Haberlea, trenutačno je samo sjena prvog jugoslavenskog hotela A kategorije, kojoj je pripadao neposredno nakon dovršetka gradnje 1958. godine: ima samo dvije zvjezdice, tijekom godina su na tom kulturnom dobru napravljene nedopuštene intervencije, a godine nemara učinile su objekt posve neprimjerenim za potrebe modernog, milenijskog posjetitelja.

- Hotel je u relativno lošem stanju, treba ga temeljito obnoviti i rekonstruirati, što obuhvaća radove na vanjskom, krajobraznom uređenju te unutarnjem, kao i obnovi i rekonstrukciji pročelja i krovišta. Rekonstrukcijom se planira podići kategorija hotela, za što je nužno povećanje veličine soba, što će dovesti do blagog smanjenja broja smještajnih kapaciteta. Hotel trenutačno ima kategoriju dvije zvjezdice. Rekonstrukcijom planiramo hotel Plitvice dovesti u status boutique hotela visoke kategorije od pet zvjezdica, potvrdili su Jutarnjem u Upravi parka.

Retro ugođaj

Odnosno, s obzirom da kategorija boutique hotela ne postoji, ići će se prema zadovoljavanju uvjeta potrebnih za realizaciju hotela baštine, a prema projektnom zadatku, u obnovi će biti važno pomiriti dva zahtjeva: revitalizaciju izvornih Haberleovih ideja i uvođenje moderne dimenzije koja će zadovoljiti suvremene standarde. U tom smislu, broj soba u hotelu past će sa 51 na najviše 38, a kako bi mogao steći status hotela baštine, u objekt će trebati ukomponirati mnoge izmjene.

Došlo je, među ostalim, vrijeme da zdanje na ulasku u treće desetljeće 21. stoljeća napokon dobije i klimatizaciju, pametne sobe s karticama umjesto ključeva, dizajnirani interijer, kao i da bude prilagođeno invalidima, što u konačnici znači da će napokon dobiti dizalo za goste. Neki od zadataka bit će i prenamijeniti nefunkcionalnu salu za televiziju koja bi mogla postati moderna kongresna dvorana, planira se napokon rasvjeta na terasi objekta, ali i rješavanje odvoza smeća, odvodnje oborinskih voda, kao i koji će novi energent zamijeniti postojeći mazut.

Hotel Plitvice posljednji se put obnavljao 1996. godine, ali je tada to kulturno dobro doživjelo i neke izmjene koje nisu pratile izvorne arhitekturne standarde, pa će one napokon biti uklonjene. U prvobitno stanje tako će se vraćati prostor nekadašnje kavane, a uklonit će se i novi, nadograđeni ulaz u objekt koji je, suprotno originalnom rješenju, nakon obnove dobio veliki kružni tok, odnosno otok ispred ulaza, koji se u praksi zbog strmog nagiba pokazao nefunkcionalan za manevar autobusa, pa čak i automobila.

Vraćat će se zatim u zajedničkim prostorijama i originalni mramorni podovi, a ideja je ukloniti i zimski vrt koji je na zgradu dodan nakon obnove ‘96. godine.

Na originalno mjesto zatim će se vraćati i recepcija koja je u međuvremenu premještena, a prvotni izgled treba vratiti i originalnim ovalnim stupovima u predvorju hotela koji su obloženi knaufom.

- Hotel Plitvice ima status zaštićenog nepokretnog kulturnog dobra i moguće ga je renovirati u skladu s važećom konzervatorskom studijom. Također, prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara poslove obnove i rekonstrukcije navedenih dobara mogu obavljati samo specijalizirane pravne i fizičke osobe. Tijekom rekonstrukcije hotela 1996. godine određeni su dijelovi hotela premješteni, a pritom se misli ponajprije na glavni ulaz u hotel, koji će planiranom rekonstrukcijom biti vraćen u prvobitno stanje, poručuju u Uredu uprave.

Plan za druge

Posebna pozornost posvetit će se i dizajnu soba. Uprava Plitvica želi da se najmanje dvije jedinice u istočnom bloku hotela ostave u originalnom retroizdanju, dakle u gabaritima i s unutarnjim uređenjem kakvo je bilo 50-ih godina prošlog stoljeća, bez televizora i pristupa wi-fiju. Planiraju, naravno, i nove sadržaje, pa bi hotel Plitvice napokon trebao dobiti wellness i wine bar, a treba osmisliti i novi sadržaj na prostoru bivšeg noćnog bara, koji se godinama ne koristi.

Prošlog tjedna na Narodnim je novinama objavljen i natječaj za izradu projektne dokumentacije obnove hotela vrijedne 4,5 milijuna kuna bez PDV-a, a prođe li sve prema planu, prvi hotel s pet zvjezdica u vlasništvu nacionalnog parka goste bi mogao početi primati 2021. godine. No, Uprava parka najavljuje da osim hotela Plitvice sljedećih godina namjerava obnoviti preostala tri hotela u vlasništvu te institucije, odnosno hotele Bellevue, Grabovac i Jezero.

Koliko će za ukupnu obnovu biti izdvojeno novca bit će poznato, poručuju u parku, nakon izrade projektnih zadataka rekonstrukcije svakog pojedinog objekta. Inače, hoteli Jezero i Grabovac obnavljali su se 2000. godine, kada je posljednji put uložen značajniji iznos u plitvičke hotelske kapacitete.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik