Polna diskriminacija? Ista kozmetika, ali cene različite

Bez autora
Feb 26 2019

Da li roze brijač bolje brije od plavog, pitaju se svetski mediji nakon objavljene statistike po kojoj trećina proizvođača diže cene poizvoda na osnovu pola. Tako razni kozmetički preparati, usluge i garderoba namenjeni ženama koštaju čak tri puta skuplje, iako imaju potpuno istu namenu kao i proizvodi za muškarce. Razlikuje ih boja i oblik, imaju identičnu upotrebnu vrednost ali se razlikuju po ceni. Roze brijač je skuplji 30 dinara. Ne postoji logično objašnjenje a brojna istraživanja ukazuju na ovakvu vrstu diskriminacije. Žene ne samo da zarađuju manje već i plaćaju više u odnosu na muškarce. Po sredi je kako kažu stručnjaci marketinški trik. Poenta je da je da velike koorporacije znaju da su žene spremne da potroše više.

Polna diskriminacija? Ista kozmetika, ali cene različiteDa li roze brijač bolje brije od plavog, pitaju se svetski mediji nakon objavljene statistike po kojoj trećina proizvođača diže cene poizvoda na osnovu pola.

Tako razni kozmetički preparati, usluge i garderoba namenjeni ženama koštaju čak tri puta skuplje, iako imaju potpuno istu namenu kao i proizvodi za muškarce.

Razlikuje ih boja i oblik, imaju identičnu upotrebnu vrednost ali se razlikuju po ceni. Roze brijač je skuplji 30 dinara. Ne postoji logično objašnjenje a brojna istraživanja ukazuju na ovakvu vrstu diskriminacije. Žene ne samo da zarađuju manje već i plaćaju više u odnosu na muškarce, prenosi Prva TV.

Po sredi je kako kažu stručnjaci marketinški trik. Poenta je da je da velike koorporacije znaju da su žene spremne da potroše više.

Takozvana kupovna neravnopravnost počinje još u detinjstvu – praktično na rafovima sa dečjim igračkama.

"Ovde je reč o rodnim i polnim ulogama. Tržište to dobro poznaje. Ono što je u svetu prepoznato, da se od najranijeg doba cene proizvoda formiraju da li su za devojčice i dečake. Cene igračaka za devojčice su skuplje", kaže Milena Crnatović, psiholog.

Cenovnik baziran na polu, koji je poznat i kao "porez za žene” ili takozvani roze porez , fenomen je poslednjih 30 godina. Bilo kako bilo, potrošač, u ovom slučaju potrošačica je ta koja uvek može da se potrudi da proveri odnos cene i kvaliteta muških i ženskih proizvoda i jednostavno odluči da li će da ga kupi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik