Tunel koji će povezivati dva kontinenta uskoro neće biti samo ideja

Bez autora
Feb 28 2019

Već neko vreme traju pregovori i dogovori o pruzi koja bi spojila Španiju sa Marokom, ali i delom Severne Afrike. Marokanska železnička mreža odavno je jedna od boljih na afričkom kontinentu, a poslednji veliki projekat jeste puštanje u promet brzog voza koji spaja Kazablanku i Tanger.Severnoafričke zemlje - Maroko, Alžir, Libija i Tunis odavno su podržale ideju o železničkom tunelu koji će spajati dva kontinenta, ali su na put stali finansijski i politički problemi. Alžir, Maroko i Tunis su u prošlosti bili povezani mrežom vozova, ali je Alžir zatvaranjem kopnene granice s Marokom to obustavio 1994, a 12 godina kasnije prekinuli su i veze s Tunisom.

Tunel koji će povezivati dva kontinenta uskoro neće biti samo idejaVeć neko vreme traju pregovori i dogovori o pruzi koja bi spojila Španiju sa Marokom, ali i delom Severne Afrike.

Marokanska železnička mreža odavno je jedna od boljih na afričkom kontinentu, a poslednji veliki projekat jeste puštanje u promet brzog voza koji spaja Kazablanku i Tanger.

Severnoafričke zemlje (Maroko, Alžir, Libija i Tunis odavno su podržale ideju o železničkom tunelu koji će spajati dva kontinenta, ali su na put stali finansijski i politički problemi.

Alžir, Maroko i Tunis su u prošlosti bili povezani mrežom vozova, ali je Alžir zatvaranjem kopnene granice s Marokom to obustavio 1994, a 12 godina kasnije prekinuli su i veze s Tunisom. Međutim, s obzirom na to da je Afrička razvojna banka ovaj put dala garancije, velike su šanse za realizaciju projekta.

Trenutno Španiju i Maroko povezuju trajekti, a najbliže tačke udaljene su tek 13 kilometara. Veruje se pak, da će se tunel graditi na drugom mestu gde bi bio dugačak 38 kilometara, što je i dalje za 12 kilometara kraće od Lamanša koji povezuje Francusku i Englesku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik