Petnaest najbogatijih porodica SAD "teško" čak 618 miijardi

Bez autora
Mar 04 2019

Petnaest najimućnijih američkih porodica zajedno imaju bogatstvo "teško" čak 618 milijardi dolara, navodi se u najnovijem izveštaju američkog Instituta za političke studije.Bogatstvo svake od tih dinastija potiče iz kompanija koje su zapravo osnovale ranije generacije, njihovi roditelji ili dalji preci, ocenjuje se u izveštaju, koji prikazuje kako je bogatstvo prelazilo s generacije na generaciju bez prekida. Utvrđeno je da prosečna američka porodica poseduje porodično bogatstvo od nešto preko 80.000 dolara, dok 15 najbogatijih porodica, koje su rangirane u sklopu "Forbsove" liste 400 najbogatijih, poseduje bogatstvo "teško" čak 618 milijardi dolara.

Petnaest najbogatijih porodica SAD "teško" čak 618 miijardiPetnaest najimućnijih američkih porodica zajedno imaju bogatstvo "teško" čak 618 milijardi dolara, navodi se u najnovijem izveštaju američkog Instituta za političke studije.

"Bogatstvo svake od tih dinastija potiče iz kompanija koje su zapravo osnovale ranije generacije, njihovi roditelji ili dalji preci", ocenjuje se u izveštaju, koji prikazuje kako je bogatstvo prelazilo s generacije na generaciju bez prekida.

Utvrđeno je da prosečna američka porodica poseduje porodično bogatstvo od nešto preko 80.000 dolara, dok 15 najbogatijih porodica, koje su rangirane u sklopu "Forbsove" liste 400 najbogatijih, poseduje bogatstvo "teško" čak 618 milijardi dolara.

Od 1982. godine, ukupno bogatstvo tri najimućnije porodice - Waltons, Kochs i Marses - povećalo se za 5.868 procenata, dostigavši 348,7 milijardi dolara, piše Biznis insajder.

Najbogatija dinastija SAD-a je porodica Walton, čije je bogatstvo dostiglo cifru od 169,7 milijardi dolara.

Vlasnici su najvećeg trgovinskog lanca na svetu Walmart, koji su 1962. godine osnovali Sam i Bud Walton. Prodajom godišnje ostvare 500 milijardi dolara, a premda bogatstvo deli sedam članova porodice, Alice Walton, sa bogatstvom od 44,9 milijardi dolara, najbogatija je žena na svetu.

Druga najimućnija američka porodica je naftaška porodica Koch koja je uspela da izgradi bogatstvo od 107 milijardi dolara. Braća Čarls i David razvili su rafinerijsku kompaniju svog oca do konglomerata koji godišnje ostvaruje 100 milijardi dolara prihoda.

Na trećem mestu po bogatstvu je porodica Mars, sa "čokoladnim" carstvom vrednim 72 milijarde dolara, a na petom je familija Cargill-MacMillan, s tradicijom agrobiznisa od 1865. godine, koje im je donelo bogatstvo vredno 38,8 milijardi dolara.

Na petom mestu je porodica Edward C. Johnsona (38,7 milijardi dolara), na šestom porodica Cox sa bogatstvom od 37,2 milijarde dolara, na sedmom porodica Pritzker (26,6 milijardi dolara), na osmom porodica Duncan (24,8 milijardi dolara), zatim porodica Lauder (sa bogatstvom od 22,4 milijarde dolara) i porodica S.C. Johnson (18,2 milijarde dolara).

Na 11. mestu je porodica Ziffs sa bogatstvom "teškim" 14,4 milijarde dolara, na 12. poziciji Bass porodica ( 13,3 milijarde dolara), zatim porodica Goldman (13,2 milijarde dolara), familija Stryker (11,1 milijarda dolara) i porodica Cathy sa 11 milijardi dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik