Poslodavac je dužan javni oglas postaviti na internet-stranicu

Bez autora
Mar 06 2019

Prezentacija Uredbe o postupku prijema u radni odnos u ustanovama i preduzećima čiji su osnivači kanton, grad ili općina, u organizaciji Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, održana je sinoć u velikoj sali Općine Stari Grad.Resorni ministar Malik Garibija i ministrica pravde i uprave Lejla Brčić direktorima javnih ustanova i preduzeća pojasnili su na koji način će se upošljavati ubuduće novi uposlenici, kao i ulogu supervizora koji će nadgledati konkurne procedure. Ministrica Brčić istaknula je da ova uredba stupa na snagu 8. marta, istaknuvši kako je minimalan period trajanja oglasa 10 dana.

Poslodavac je dužan javni oglas postaviti na internet-stranicuPrezentacija Uredbe o postupku prijema u radni odnos u ustanovama i preduzećima čiji su osnivači kanton, grad ili općina, u organizaciji Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, održana je sinoć u velikoj sali Općine Stari Grad.

Resorni ministar Malik Garibija i ministrica pravde i uprave Lejla Brčić direktorima javnih ustanova i preduzeća pojasnili su na koji način će se upošljavati ubuduće novi uposlenici, kao i ulogu supervizora koji će nadgledati konkurne procedure. Ministrica Brčić istaknula je da ova uredba stupa na snagu 8. marta, istaknuvši kako je minimalan period trajanja oglasa 10 dana.

- Poslodavac je obavezan za sve vrijeme trajanja oglasa držati oglas postavljen na svojoj internet-stranici. Tri su načina objave javnog poziva, u jednim dnevnim novinama koje se objavljuju na području FBiH, na internet-stranici Službe za zapošljavanje KS i na internet-stranici poslodavca - rekla je Brčić.

Istaknula je da komisiju za provođenje konkursne procedure imenuje poslodavac na način da ima neparan broj članova, minimalno tri, te da svi članovi moraju imati isti stepen stručne spreme.

- Komisija je dužna donijeti svoj poslovnik o radu, koji je poslodavac dužan postaviti na internet-stranici. Također, Komisija utvrđuje ispitna pitanja, kao i kriterije za usmeni ispit/intervju - rekla je Brčić.

Dodaje da član komisije može tražiti izuzeće ukoliko je s kandidatom u rodbinskoj vezi.

Kada je u pitanju nadzor nad provođenjem konkursne procedure, najkasnije pet dana prije raspisivanja javnog oglasa, poslodavac je dužan obratiti se Uredu za borbu protiv korupcije sa zahtjevom za imenovanje supervizora i njegovog zamjenika.U roku od pet dana od prijema zahtjeva za imenovanje supervizora Ured obavještava poslodavca o licu koje će vršiti superviziju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik