Fabrika frižidera iz Velenja stiže u Valjevo

Bez autora
Mar 10 2019

Fabrika „Gorenje Valjevo”, članica „Gorenje grupe” koja je od prošle godine u većinskom vlasništvu kineske „Hajsens grupe”, u narednom periodu će postati evropski centar te grupacije za rashladnu tehniku. Ovih dana se privodi kraju prebacivanje preostalog dela proizvodnje frižidera nove generacije iz Slovenije u grad na Kolubari, reč je o produkciji oko 150.000 uređaja godišnje i u taj poduhvat je investirano oko četiri miliona evra. Očekuje se da najkasnije od 1. aprila kompletna rashladna tehnika „Gorenja” bude proizvedena u Valjevu, a u planu je da pored postojećih pogona, na lokaciji nekadašnje fabrike „Elind” bude izgrađena još jedna velika proizvodna hala. Kapacitet će biti 750.000 uređaja godišnje, što znači da će valjevska proizvodnja biti udvostručena.

Fabrika frižidera iz Velenja stiže u ValjevoFabrika „Gorenje Valjevo”, članica „Gorenje grupe” koja je od prošle godine u većinskom vlasništvu kineske „Hajsens grupe”, u narednom periodu će postati evropski centar te grupacije za rashladnu tehniku.

Ovih dana se privodi kraju prebacivanje preostalog dela proizvodnje frižidera nove generacije iz Slovenije u grad na Kolubari, reč je o produkciji oko 150.000 uređaja godišnje i u taj poduhvat je investirano oko četiri miliona evra.

Očekuje se da najkasnije od 1. aprila kompletna rashladna tehnika „Gorenja” bude proizvedena u Valjevu, a u planu je da pored postojećih pogona, na lokaciji nekadašnje fabrike „Elind” bude izgrađena još jedna velika proizvodna hala.

Kapacitet će biti 750.000 uređaja godišnje, što znači da će valjevska proizvodnja biti udvostručena. Planirano je da probna proizvodnja u novom pogonu, koji će zapošljavati novih hiljadu radnika, počne u oktobru 2020, a redovna u januaru 2021. godine.

Prema rečima Stanke Pejanović, članice uprave „Gorenja”, ulaskom u „Hajsens grupu”, koja je sa 75.000 zaposlenih lider u proizvodnji elektronike i aparata za domaćinstvo na azijskom tržištu, postavljeni su temelji za još snažniji razvoj.

– Ovo partnerstvo omogućiće pristup novim tržištima i podsticaj stvaranju novog proizvodnog portfolija, uz očuvanje i jačanje prisutnosti strateški važnih proizvoda i brendova „Gorenje grupe” na postojećim i budućim tržištima. Dobijanjem novog vlasnika osigurali smo budućnost kompanije na održiv način, koji podrazumeva ulaganje u razvoj, u zaposlene i u sve resurse koji znače sigurnu i održivu budućnost – ocenila je Stanka Pejanović.

Prosečna neto zarada za januar 2019. iznosila je nešto manje od 52.000 dinara.

– Upravo je u toku selidba proizvodnje svih frižidera i posebne linije ugradnih frižidera iz Velenja u Valjevo, koja bi uskoro trebalo da bude završena i očekujemo da njihova proizvodnja ovde počne 1. aprila, možda i ranije – poručio je Simon Kumer, direktor „Gorenja Valjevo”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik