Evropska centralna Banka neće podizati kamatne stope

Bez autora
Mar 11 2019

Evropska centralna banka odlučila je da referentne kamatne stope ostanu nepromenjene do kraja ove godine, a ne kako je ranije bilo predviđeno do leta, a na sastanku u četvrtak posebno je naglašen rizik ekonomskog usporavanja, a očekivanja rasta i inflacije su revidirana na niže.To znači da depozitna stopa ostaje na -0,4 odsto, glavna stopa refinansiranja 0,0, a stopa graničnog refinansiranja 0,25 odsto, i na tom nivou će ostati koliko god bude potrebno da se stopa inflacije kreće prema ciljanom nivou ECB-a. Analitičari ukazuju da su pojačani rizici ekonomskih izgleda povezani s geopolitičkom neizvesnošću, mogućnošću rasta protekcionizma i ranjivosti tržišta u razvoju.

Evropska centralna Banka neće podizati kamatne stopeEvropska centralna banka (ECB) odlučila je da referentne kamatne stope ostanu nepromenjene do kraja ove godine, a ne kako je ranije bilo predviđeno do leta, a na sastanku u četvrtak posebno je naglašen rizik ekonomskog usporavanja, a očekivanja rasta i inflacije su revidirana na niže.

To znači da depozitna stopa ostaje na -0,4 odsto, glavna stopa refinansiranja 0,0, a stopa graničnog refinansiranja 0,25 odsto, i na tom nivou će ostati koliko god bude potrebno da se stopa inflacije kreće prema ciljanom nivou ECB-a.

Kako prenosi sajt SEEbiz, analitičari ukazuju da su pojačani rizici ekonomskih izgleda povezani s geopolitičkom neizvesnošću, mogućnošću rasta protekcionizma i ranjivosti tržišta u razvoju.

ECB očekuje da će se pritisak na rast cena povećati u srednjeročnom razdoblju, ali da će kretanje inflacije prema ciljanom rasponu verovatno biti sporije nego što se ranije pretpostavljalo zbog usporenih privrednih kretanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik