Od 1. maja zabranjen uvoz starih automobila

Bez autora
Mar 17 2019

Od 1. maja, u Bosnu i Hercegovinu neće se moći uvoziti vozila iz Evropske unije koja ne ispunjavaju Euro 5 standarde, odlučilo je Ministarstvo prometa i komunikacija BiH.Identična odluka donesena je i prije tri godine, a odnosila se na zabranu uvoza automobila standarda ispod Euro 4. Kako je pojasnio pomoćnik ministra Zoran Andrić, usvojena je odluka o najnižim tehničkim zahtjevima za novoproizvedena i korištena vozila, a do 8. marta mogli su se poslati komentari i primjedbe.

Od 1. maja zabranjen uvoz starih automobilaOd 1. maja, u Bosnu i Hercegovinu neće se moći uvoziti vozila iz Evropske unije koja ne ispunjavaju Euro 5 standarde, odlučilo je Ministarstvo prometa i komunikacija BiH. Identična odluka donesena je i prije tri godine, a odnosila se na zabranu uvoza automobila standarda ispod Euro 4.

Sigurnost građana

Kako nam je pojasnio pomoćnik ministra Zoran Andrić, usvojena je odluka o najnižim tehničkim zahtjevima za novoproizvedena i korištena vozila, a do 8. marta mogli su se poslati komentari i primjedbe.

- Razmatrat ćemo narednih dana sve primjedbe, ali s obzirom na to da se radi o istoj odluci kao 2016. godine, kad je usvojena odluka za Euro 4, ne vjerujemo da će biti problema. Ništa se novo neće desiti što nije bilo u aprilu 2016. godine - rekao je Andrić.

Haris Muratović, predsjednik Udruženja zastupnika i uvoznika novih automobila u BiH, rekao je za “Avaz” da je riječ o korisnoj i dobroj odluci za građane.

- Na prvom mjestu je sigurnost građana. Imamo najstariji vozni park u Evropi, oko 17 godina je prosječna starost automobila. Čak 70 posto vozila nema katalizator, a to znači da mnogo zagađuju okolinu. Sve to utječe na zdravlje stanovnika - rekao je Muratović.

Dodaje da se zemlje EU rješavaju dizelskih automobila i da ih šalju nama, a to su opasni zagađivači zraka. Muratović ističe da više od 3.500 ljudi godišnje umre od zagađenja zraka, a da ih na stotine pogine u saobraćajnim nesrećama.

Vraćanje kilometraže

- Upitan je kvalitet automobila koji se uvoze u BiH. Na mnogima je vraćena kilometraža, dosta ih je tehnički neispravno. Ova odluka sigurno neće negativno utjecati na građane - naglasio je Muratović.
Manje kvarova

U praksi, ova odluka znači da vozila starija od desetak godina nećemo više moći dovoziti iz inozemstva i registrirati u BiH. Stručnjaci kažu da na prvi pogled djeluje da će građani morati kupovati skuplje automobile nego što je sada slučaj, ali da će, dugoročno, imati manje troškove održavanja.

Trgovci automobilima, također, podržavaju ovu odluku, jer će, kako kažu, biti manje kvarova na vozilima.

Broj uvezenih vozila u BiH 

  • 32.695 - 2010. godine
  • 47.141 - 2011. godine
  • 51.270 - 2012. godine
  • 58.586 - 2013. godine
  • 67.416 - 2014. godine
  • 65.121 - 2015. godine
  • 67.834 - 2016. godine
  • 70.976 - 2017. godine
  • 82.905 - 2018. godine
  • 11.265 – u prva dva mjeseca 2019. godine

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik