Proizveli rekordnih 14.000 kabina

Bez autora
Mar 18 2019

Preduzeće "Krupa kabine" iz Bosanske Krupe proizvelo je u protekloj godini rekordnih 14.000 kabina za potrebe tržišta Evropske unije, a kupci njihovih proizvoda su najveće svjetske kompanije koje se bave proizvodnjom radnih mašina. Prema riječima Dženana Džafića, direktora firme, u ovoj godini planiraju povećanje obima proizvodnje i zapošljavanje novih radnika. U proteklih godinu dana zaposlili smo ukupno 50 radnika, tako da u našem preduzeću sada radi 290 zaposlenika. Dnevno uspijemo proizvesti između 80 i 90 kabina, a ono što nam je prioritet u ovoj godini jeste povećanje radnog prostora. Sada poslujemo na površini od oko 10.000 kvadratnih metara i planiramo je proširiti za još oko 2.000 metara, kazao je Džafić.

Proizveli rekordnih 14.000 kabinaPreduzeće "Krupa kabine" iz Bosanske Krupe proizvelo je u protekloj godini rekordnih 14.000 kabina za potrebe tržišta Evropske unije, a kupci njihovih proizvoda su najveće svjetske kompanije koje se bave proizvodnjom radnih mašina.

Prema riječima Dženana Džafića, direktora firme, u ovoj godini planiraju povećanje obima proizvodnje i zapošljavanje novih radnika.

"U proteklih godinu dana zaposlili smo ukupno 50 radnika, tako da u našem preduzeću sada radi 290 zaposlenika. Dnevno uspijemo proizvesti između 80 i 90 kabina, a ono što nam je prioritet u ovoj godini jeste povećanje radnog prostora. Sada poslujemo na površini od oko 10.000 kvadratnih metara i planiramo je proširiti za još oko 2.000 metara", kazao je Džafić.

Prema njegovim riječima, proizvodnja u njihovim pogonima je u znatnoj mjeri automatizirana, a u planu je nabavka još dva robota za zavarivanje. Dodaje kako su problem s radnom snagom u dobroj mjeri riješili zahvaljujući saradnji s lokalnom zajednicom, koja u proteklih nekoliko godina kontinuirano provodi programe edukacije i prekvalifikacije za zanimanja u oblasti metaloprerađivačke industrije.

"Pružili smo tim projektima stručnu i logističku podršku, posebno kada je riječ o zanimanju zavarivača, jer nam je takav profil radnika trenutno najpotrebniji. Na taj način zaposlili smo četrdesetak osoba", kazao je Džafić.

Ipak, dodaje kako se i u ovom preduzeću susreću s odlaskom obučenih i kvalitetnih radnika u inostranstvo, s obzirom na to da tamo, radeći isti posao, mogu zaraditi neuporedivo više.

Inače, plate u ovom preduzeću se kreću od 600 maraka, koliko dobijaju radnici bez ikakvog radnog iskustva, do 1.500, koliko dobiju obučeni radnici.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik