Američki Bemis kupio proizvođača zahodskih dasaka iz Ivanić Grada

Bez autora
Mar 20 2019

Američka kompanija Bemis Manufacturing Company, jedna od najvećih svjetskih grupacija koja se bavi proizvodnjom zahodskih dasaka, preuzela je Ivanićplast, hrvatsku tvrtku iz Ivanić Grada. Vrijednost transakcije nije objavljena, a u kompaniji nisu htjeli otkriti detalje. Tim preuzimanjem hrvatska je tvrtka postala dio Bemis EMEA grupe, odnosno grupe Bemisa za tržište Europe, Bliskog istoka i Azije. Kako se tvrdi u priopćenju objavljenom na stranicama Ivanićplasta, to će američkoj kompaniji omogućiti širenje poslovanja na tržišta srednje i istočne Europe.

Američki Bemis kupio proizvođača zahodskih dasaka iz Ivanić GradaAmerička kompanija Bemis Manufacturing Company, jedna od najvećih svjetskih grupacija koja se bavi proizvodnjom zahodskih dasaka, preuzela je Ivanićplast, hrvatsku tvrtku iz Ivanić Grada. Vrijednost transakcije nije objavljena, a u kompaniji nisu htjeli otkriti detalje.

Tim preuzimanjem hrvatska je tvrtka postala dio Bemis EMEA grupe, odnosno grupe Bemisa za tržište Europe, Bliskog istoka i Azije. Kako se tvrdi u priopćenju objavljenom na stranicama Ivanićplasta, to će američkoj kompaniji omogućiti širenje poslovanja na tržišta srednje i istočne Europe.

Preuzimanjem Ivanićplasta novi generalni direktor kompanije postaje Philippe Bancken, direktor Bemis EMEA grupe, a Vitomir Klasić, koji je dosad bio direktor Ivanićplasta, nastavlja svoj rad u kompaniji kao prokurist, odnosno, kako se pojašnjava u priopćenju, od ponedjeljka će biti zamjenik direktora, koji će “svojim znanjem i iskustvom pomoći integraciji Ivanićplasta u Bemis grupu”.

U Rusiju i Izrael

Ivanićplast postoji već više od 50 godina i vodeći je proizvođač zahodskih daski u srednjoj i istočnoj Europi koja se mogu naći ne samo u kućanstvima nego i u hotelima te javnim i zdravstvenim ustanovama. Godišnje Ivanićplast proizvede oko 450.000 zahodskih daski, a glavninu svoje proizvodnje - 80 posto artikala - izvozi.

Prisutan je na 27 tržišta, a posebno se ističe plasman u Njemačku, Rusiju, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nizozemsku, ali i Maleziju te Izrael. U 2017. je, kako saznajemo, Ivanićplast izveo proizvode vrijedne čak 16,7 milijuna kuna. Stoga i ne čudi što ga je uočio globalni lider u proizvodnji te vrste sanitarne opreme.

S druge strane, Bemis Manufacturing Company posluje od davne 1901., a njegovo se vlasništvo i poslovanje proteže kroz čak četiri generacije. Riječ je o američkoj kompaniji sa sjedištem u saveznoj državi Wisconsin, koja urede ima i u Kanadi, Latinskoj Americi, Hong Kongu, Ujedinjenom Kraljevstvu i Nizozemskoj. No, oni se ne bave samo proizvodnjom zahodskih daski.

Zapravo, u samim počecima Bemisa, ta je tvrtka bila poznata po namještaju te drvenim vagonima. S vremenom je američka kompanija promijenila fokus te je drvene proizvode zamijenila plastičnima, što se pokazalo kao dobra odluka. Danas tako, osim zahodskih dasaka, proizvodi i ostale artikle od plastike te specijalne proizvode za potrebe zdravstva i farmaceutske industrije. Time u samo jednom kvartalu prosječno ostvari prihode od otprilike 300 milijuna dolara.

Ivanićplast je, prema posljednjim raspoloživim podacima, u 2017. zabilježio prihode od 22,4 milijuna kuna, a neto dobit mu je iznosila 205.521 kunu, što je gotovo upola manje nego godinu prije, kada je iznosila 416.600 kuna. Podaci za prošlu poslovnu godinu još nisu javno dostupni.

Iz velikog poduzeća

Ipak, tvrtki iz Ivanić Grada nije uvijek sve išlo glatko. Prije dvadesetak godina bila je veliko državno poduzeće s više od 450 zaposlenih koje je poslije zapalo u krizu. Krajem 90-ih Ivanićplast je zabilježio gubitak veći od 30 milijuna kuna, no tada se Vitomir Klasić vratio u tvrtku, i to na poziciju kriznog menadžera.

Restrukturirao je kompaniju i osovio ju na noge. Rastu poslovanja uvelike se može zahvaliti međunarodnim sajmovima na kojima Ivanićplast izlaže. Tako je, primjerice, tvrtka iz Ivanić Grada prošli tjedan izlagala na ISH, međunarodnom sajmu u Frankfurtu.

Američke su tvrtke u Hrvatsku dosad, prema podacima HNB-a, uložile malo manje od 118 milijuna eura. Preciznije, u razdoblju od 1993. pa do kraja rujna prošle godine ukupna su američka ulaganja u Hrvatsku iznosila 117,7 milijuna eura.

SAD se po tome svrstava tek na 29. mjesto na ljestvici zemalja iz kojih je Hrvatska privukla ulaganja. Najveća tri ulagača su: LPT u Prelogu, Applied Ceramics u Sisku te IBM u Zagrebu. S druge strane, od 1993. pa do kraja rujna 2018. Hrvati su u SAD uložili ukupno 48 milijuna eura. A. Milovan

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik