AIK banka dala ponudu za kupovinu slovenačke Abanke?

Bez autora
Mar 24 2019

Slovenija je dobila sedam obavezujućih ponuda za privatizaciju državne Abanke, među kojima je i ponuda srpske AIK banke. Na listi ponuđača su, pored ostalih, i mađarska OTP grupa, austrijska Erste banka, kao i americki investicioni fondovi Apolo i Blekstoun, navodi se u informaciji. Rok za dostavljanje obavezujućih ponuda istekao je 19. marta. Svi učesnici u postupku prodaje potpisali su sporazum o neobjavljivanju informacija, tako da ne mogu da komentirišem moguće podnošenje ponude za Abanku - izjavila je predsednica uprave AIK banke Jelena Galić u sredu u Ljubljani na pres konferenciji posvećenoj sticanju većinskog udela AIK banke u drugoj slovenačkoj banci, Gorenjskoj banci.

AIK banka dala ponudu za kupovinu slovenačke Abanke?Slovenija je dobila sedam obavezujućih ponuda za privatizaciju državne Abanke, među kojima je i ponuda srpske AIK banke, prenosi portal Seenews pozivajući se na ljubljanske medije.

Na listi ponuđača su, pored ostalih, i mađarska OTP grupa, austrijska Erste banka, kao i americki investicioni fondovi Apolo i Blekstoun, navodi se u informaciji.

Rok za dostavljanje obavezujućih ponuda istekao je 19. marta.

- Svi učesnici u postupku prodaje potpisali su sporazum o neobjavljivanju informacija, tako da ne mogu da komentirišem moguće podnošenje ponude za Abanku - izjavila je predsednica uprave AIK banke Jelena Galić u sredu u Ljubljani na pres konferenciji posvećenoj sticanju većinskog udela AIK banke u drugoj slovenačkoj banci, Gorenjskoj banci.

Slovenački mediji su prošle nedelje izvestili da je OTP grupa dala najbolju ponudu od oko 300 miliona evra za Abanku, treću najveću u Sloveniji, što je znatno niže od njenog kapitala od 578,9 miliona evra i od procenjene cene koju su dali analitičari u anketi agencije Invest Slovenia prošle godine u rasponu od 347 do 463 miliona evra.

Slovenački državni holding (SDH) objavio je u oktobru prošle godine javni poziv za dostavljanje ponuda o zainteresovanosti za kupovinu 100 odsto udela u Abanci.

Slovenačka vlada je 2013. godine morala da dokapitalizuje Abanku sa 348 miliona evra, pri čemu je istovremeno preuzela kontrolu nad bankom, piše Seenews.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik