Kina sprema 10 investicionih projekata za Srbiju

Bez autora
Mar 24 2019

Kina za Srbiju ima spreman paket od najmanje 10 velikih investicionih projekata, vredan na desetine, ako ne i stotine miliona dolara.Kako se navodi, ulaganje u "Ikarbus", kojim je Srbija postala jedna od prvih zemalja u Evropi koja će proizvoditi električne autobuse i elektro-kombije, samo je početak. Detalji kineskih investicija biće utanačeni krajem aprila kada će se u Pekingu u okviru globalne konferencije "Pojas i put" sastati predsednici Kine i Srbije Si Đinping i Alaksandar Vučić.

Kina sprema 10 investicionih projekata za SrbijuKina za Srbiju ima spreman paket od najmanje 10 velikih investicionih projekata, vredan na desetine, ako ne i stotine miliona dolara, piše Srpski telegraf.

Kako navodi list, ulaganje u "Ikarbus", kojim je Srbija postala jedna od prvih zemalja u Evropi koja će proizvoditi električne autobuse i elektro-kombije, samo je početak.

Detalji kineskih investicija biće utanačeni krajem aprila kada će se u Pekingu u okviru globalne konferencije "Pojas i put" sastati predsednici Kine i Srbije Si Đinping i Alaksandar Vučić, navodi Srpski telegraf.

"Oni su se vrlo oprezno i detaljno mesecima raspitivali, birali projekte, pregovarali, pripremali teren, slali timove stručnjaka dok se nisu uverili da će njihovi milioni u Srbiji biti u sigurnim rukama", reklao je za Srpski telegraf izvor iz Vlade Srbije.

Koliko je njihov pristup biznisu ozbiljan, kako kaže, već smo imali priliku da vidimo prilikom ulaganja u RTB Bor i Železaru Smederevo.

"Dobri ekonomski odnosi, ali i prijateljstvo predsednika dveju zemalja doprineli su da nam investitori ukažu poverenje za čak 10 novih investicionih projekata. Sve je spremno, ostalo je jos da se potpiše", navodi sagovornik lista.

Vučić će u Kini boraviti za vreme konferencije od 25. aprila kako bi sa najvišim zvaničnicma utanačio finalne detalje o potencijalnim ulaganjima, navodi list.

Tokom posete Kini Vučić će se sastati sa kineskim kolegom Si Đinpingom, a tom prilikom njih dvojica će potpisati niz bilateralnih sporazuma.

Srpski telegraf dodaje da je predsednik Srbije uspeo da obezbedi da Kina sa našom zemljom dogovori najviše projekata od planiranih investicija u okviru inicijative "Pojas i put".

Kinezi su još ranije najavili da će u jugoistočnu Evropu uložiti čak 10 milijardi dolara u okviru pomenute konferencije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik