Novi program za suzbijanje sive ekonomije

Bez autora
Mar 25 2019

Vlada Srbije bi do kraja meseca trebalo da usvoji novi Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije u 2019. i 2020. zajedno sa Akcionim planom, najavio je potpredsednik NALED-ovog Saveza za fer konkurenciju Igor Lončarević.Igor Lončarević, koji je rukovodilac odeljenja za poreske i pravne poslove u revizorskoj kući KPMG-u, rekao je da će Akcioni plan imati pet ciljeva, 36 mera i 132 aktivnosti i dodao da će privreda, pored primene mera na jačanju inspekcijskog nadzora i reformi Poreske uprave, posebno pratiti rad na implementaciji mera za unapređenje uslova za legalno poslovanje.

Novi program za suzbijanje sive ekonomijeVlada Srbije bi do kraja meseca trebalo da usvoji novi Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije u 2019. i 2020. zajedno sa Akcionim planom, najavio je potpredsednik NALED-ovog Saveza za fer konkurenciju Igor Lončarević.

Igor Lončarević, koji je rukovodilac odeljenja za poreske i pravne poslove u revizorskoj kući KPMG-u, rekao je da će Akcioni plan imati pet ciljeva, 36 mera i 132 aktivnosti i dodao da će privreda, pored primene mera na jačanju inspekcijskog nadzora i reformi Poreske uprave, posebno pratiti rad na implementaciji mera za unapređenje uslova za legalno poslovanje.

"Smanjenje poreskog opterećenja rada i podsticajne mere za legalno poslovanje nasuprot represivnim ostaju jedan od prioriteta privrede i NALED-ovog Saveza za fer konkurenciju. Očekujemo da se ovo reflektuje u novom Nacionalnom programu i Akcionom planu za suzbijanje sive ekonomije koji Vlada Srbije treba da usvoji do kraja marta", rekao je Lončarević.

Prema njegovim rečima, prioritetna mera na kojoj privreda insistira jeste dalje smanjenje poreskog opterećenja zarada, gde je napravljen pomak ukidanjem doprinosa za nezaposlenost na teret poslodavca.

"To je nedovoljan korak za veće rasterećenje, ali je važan signal da je država spremna da razgovara na ovu temu", rekoa je Lončarević.

On dodaje da je takođe, potrebno raditi na ukidanju parafiskala i uspostavljanju javnog elektronskog registra neporeskih nameta.

Lončarević ističe da je tokom prošle godine donet Zakon o naknadama za upotrebu javnih dobara koji predstavlja korak napred u popisivanju svih naknada, ali da ne uvodi punu kontrolu ni transparentnost u neporeske namete.

Za uspostavljanje javnog registra neporeskih nameta

Zato će NALED, dodao je, nastaviti da insistira na uspostavljanju javnog registra neporeskih nameta koji bi omogućio da građani i privreda ne moraju da plate ni jednu taksu ili naknadu ukoliko ona nije zavedena u javni registar i odobrena od strane Ministarstva finansija.

"To je jedini način da obezbedimo punu transparentnost i samoregulaciju parafiskala i da podstaknemo javna preduzeća i institucije da prijave sve takse i naknade koje naplaćuju, a koje sada ostaju delimično skrivene", istakao je Lončarević.

Kako kaže, NALED se zalaže i za dalje proširenje obuhvata mere poreskog oslobođenja za preduzetnike, kao i proširenje elektronske registracije sezonskih radnika u poljoprivredi na oblasti građevinarstva, turizma i kućnih poslova.

"Smatramo da je neophodno u ovoj i sledećoj godini završiti prelazak na sistem digitalne fiskalizacije, uvesti sisteme e-nabavki i e-faktura, raditi na optimizaciji administrativnih procedura za privredu i stimulisanju bezgotovinskih plaćanja, kao i na realizaciji mera za jačanje svesti građana i privrede o značaju suzbijanja sive ekonomije", rekoa je Lončarević.

Podstio je da je Savez za fer konkurenciju formiran 2014. i da okuplja gotovo 30 društveno-odgovornih kompanija, koje uplaćuju više od milijardu evra poreza i zapošljavaju više od 40.000 radnika.

NALED posebno izdvaja i početak rada pojednostavljene procedure za elektronsku prijavu sezonskih radnika kao važnog koraka u suzbijanju rada na crno.

Naglasio je da je uspešno organizovan drugi ciklus nagradne igre "Uzmi račun i pobedi" u kojoj je direktno ili posredno učestvovalo čak 41 odsto građana Srbije koji su poslali više od 110 miliona računa i slipova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik