Inspekcija će kontrolisati operatere interneta i kablovske

Bez autora
Mar 26 2019

Usvojenim i objavljenim Godišnjim planom inspekcijskog nadzora Sektora tržišne inspekcije za 2019. godinu, obuhvaćena je kontrola načina rešavanja reklamacija kod pružalaca usluge od opšteg ekonomskog interesa u oblasti elektronskih komunikacija.Ova aktivnost, sa aspekta nadzora nad primenom Zakona o zaštiti potrošača, planirana je za april mesec 2019. godine. Odredbama Zakona o zaštiti potrošača, usluge elektronskih komunikacija svrstane su u usluge od opšteg ekonomskog interesa i propisane su dužnosti za pružaoce usluga, pa će tržišni inspektori Sektora tržišne inspekcije, po sedištu pravnog lica odnosno preduzetnika, da kontrolišu način prijema i evidentiranja reklamacija potrošača.

Inspekcija će kontrolisati operatere interneta i kablovskeUsvojenim i objavljenim Godišnjim planom inspekcijskog nadzora Sektora tržišne inspekcije za 2019. godinu, obuhvaćena je kontrola načina rešavanja reklamacija kod pružalaca usluge od opšteg ekonomskog interesa u oblasti elektronskih komunikacija (elektronski operatori – kablovska TV, internet, mobilna i fiksna telefonija).

Ova aktivnost, sa aspekta nadzora nad primenom Zakona o zaštiti potrošača, planirana je za april mesec 2019. godine.

Odredbama Zakona o zaštiti potrošača, usluge elektronskih komunikacija svrstane su u usluge od opšteg ekonomskog interesa i propisane su dužnosti za pružaoce usluga, pa će tržišni inspektori Sektora tržišne inspekcije, po sedištu pravnog lica odnosno preduzetnika, da kontrolišu način prijema i evidentiranja reklamacija potrošača, obaveštavanja o donetoj odluci o reklamaciji i postupanja po donetoj odluci, kao i poseban način prijema reklamacija, odnosno uspostavljanje besplatne telefonske linije radi omogućavanja potrošačima da lako kontaktiraju trgovca i formiranje komisije za rešavanje reklamacija potrošača u čijem sastavu moraju da budu i predstavnici evidentiranih udruženja potrošača i saveza.

Tržišni inspektor, postupajući u granicama predmeta inspekcijskog nadzora iz naloga za inspekcijski nadzor, preduzima one provere i druge radnje koje su sadržane u kontrolnoj listi „Usluge od opšteg ekonomskog interesa – Način rešavanja reklamacija“, kojoj može da se pristupi preko sledećeg linka kontrolne-liste-trzisna-inspekcija.

Ističemo da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objavilo spisak evidentiranih udruženja potrošača koji može da se vidi preko sledećeg linka zastitapotrosaca.gov.rs.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik