Mostarski sajam počinje 9. aprila, Kina zemlja partner

Bez autora
Mar 27 2019

Međunarodni sajam privrede u Mostaru biće održan od 9. do 13. aprila, a zemlja partner je Kina, izjavila je danas direktor Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak. Bošnjakova je ukazala da Kina već 10 godina izlaže na Mostarskom sajmu, a zadnje tri godine i veliki kineski giganti. Sa komorom iz Pekinga uradili smo više projekata, među kojima i projekat `Jedan pojas jedan put` u kojem je 2017. učestvovalo 17 zemalja i koji smo radili uz pomoć Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa. Prošle godine smo taj projekat ponovili na sajmu poljoprivrednih proizvoda i vina i ta naša saradnja rezultovala je ovogodišnjim partnerstvom, navela je Bošnjakova. Ona je na konferenciji za novinare rekla da Kina dolazi sa oko 100 firmi na 2.000 kvadrata izložbenog prostora.

Mostarski sajam počinje 9. aprila, Kina zemlja partnerMeđunarodni sajam privrede u Mostaru biće održan od 9. do 13. aprila, a zemlja partner je Kina, izjavila je danas direktor Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak.

Bošnjakova je ukazala da Kina već 10 godina izlaže na Mostarskom sajmu, a zadnje tri godine i veliki kineski giganti.

"Sa komorom iz Pekinga uradili smo više projekata, među kojima i projekat `Jedan pojas jedan put` u kojem je 2017. učestvovalo 17 zemalja i koji smo radili uz pomoć Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa. Prošle godine smo taj projekat ponovili na sajmu poljoprivrednih proizvoda i vina i ta naša saradnja rezultovala je ovogodišnjim partnerstvom", navela je Bošnjakova.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da Kina dolazi sa oko 100 firmi na 2.000 kvadrata izložbenog prostora.

"BiH treba da bude ponosna što smo doveli ekonomskog giganta da nam bude partner", istakla je Bošnjakova, dodajući da će, osim Kine, na sajmu biti prisutno još tridesetak zemalja koje će predstaviti svoje potencijale.

Direktor Mostarskog sajma najavila je da će na sajmu biti organizovan veliki broj konferencija i stručnih skupova, kao i sajamske manifestacije, među kojima i sajam turizma.

Bošnjakova je naglasila da očekuje 50.000 posjetilaca koji će imati srdačan doček i dobrodošlicu.

Predsjednik Privredne komore Federacije BiH Marko Šantić rekao je da je Kina jedan od ekonomskih lidera u svijetu i da je velika čast što je Kina zemlja partner.

"Otvara se veliki prostor za novu saradnju sa kineskom privredom. Trasiramo put našim privednicima i prema istočnim tržištima", rekao je Šantić.

On je dodao da BiH najviše uvozi IT opremu, tekstil, igračke, tv opremu, a izvozi nešto papira, kartona, namještaja, građevinskog kamena, "nešto malo vina i proizvoda od drveta".

"Veliki prostor za saradnju je turizam. Mi ćemo na mostarskom sajmu predstaviti jedan zajednički turistički proizvod Srbije, Crne Gore i BiH", rekao je Šantić.

On je najavio veliki međunarodnu konferenciju koja će na sajmu biti održana 10. aprila o temama digitalizacije, turizma, energetike i rješavanje trgovačkih sporova.

Šantić je naveo da je sajam u Mostaru jedna od najvećih privrednih manifestacija u regionu.

Ambasador Kine Đi Ping rekao je da između BiH i Kine postoji tradicionalno prijateljstvo, a da su bileteralni odnosi u protekle 24 godine na uzlaznoj putanji i da se razvijaju, posebno nakon ukidanja viza.

On je naglasio da je vrijednost BDP-a Kine u 2018. dostigla 13,6 triliona dolara, dok je privreda zabilježila rast od 6,6 odsto i zauzela prvo mjesto među pet privreda na svijetu.

"Kina očekuje da će stopa rasta u ovoj godini biti šest do 6,5 odsto. Kina će ostati posvećena otvaranju, usvojen je zakon o stranim ulaganjima i to je važna mjera koju je Kina usvojila s ciljem investicione slobode i pokazuje odlučnost Kine ka otvaranju svog tržišta prema svijetu", istakao je kineski ambasador.

Đi je naglasio da učešće Kine na sajmu u Mostaru ima veliki značaj za saradnju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, kao i promociju bilateralnih odnosa Kine i BiH.

Kineski ambasador je najavio da će na sajmu biti održani brojni susreti kineskih i privrednika iz centralne i istočne Evrope, na kojima će se govoriti o razvojnim šansama.

Đi je dodao da će na sajmu u Mostaru biti prisutno oko 100 predstavnika iz 50 kineskih preduzeća koji će predstaviti informacione tehnologije, umjetnu inteligenciju, poljoprivredu, kućne aparate, brze vozove.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik