Grupa Telekom Slovenije značajno povećala neto dobit u 2018.

Bez autora
Mar 28 2019

Grupa Telekom Slovenije je prošle godine ostvarila neto prihode od 715,05 milijuna eura, što je na istoj razini kao i prethodne godine. Neto dobit grupe dostigla je 33,3 milijuna eura, nakon godinu dana prije nego što je iznosila devet milijuna. Telekom je također istaknuo prošlogodišnje poravnanje s T2, čime je smanjena izloženost tužbama. U 2018. godini, nakon zaključenja sudske nagodbe s T2, Telekom Slovenije je značajno smanjio izloženost na potraživanja, a navedena nagodba utjecala je na planiranu operativnu dobit prije amortizacije i neto dobit grupe.

Grupa Telekom Slovenije značajno povećala neto dobit u 2018.Grupa Telekom Slovenije je prošle godine ostvarila neto prihode od 715,05 milijuna eura, što je na istoj razini kao i prethodne godine.

Neto dobit grupe dostigla je 33,3 milijuna eura, nakon godinu dana prije nego što je iznosila devet milijuna. Telekom je također istaknuo prošlogodišnje poravnanje s T2, čime je smanjena izloženost tužbama.

"U 2018. godini, nakon zaključenja sudske nagodbe s T2, Telekom Slovenije je značajno smanjio izloženost na potraživanja, a navedena nagodba utjecala je na planiranu operativnu dobit prije amortizacije (EBITDA) i neto dobit grupe", izvijestio je Telekom na internetskoj stranici Ljubljanske borze.

U Telekomu se ne otkrivaju detalji nagodbe koja je okončala višegodišnju parnicu zbog navodne zlouporabe vladajućeg položaja.

S druge strane, Nadzorni odbor upoznao se s rezultatima u srijedu, koji je zajedno s menadžmentom tvrtke pripremio prijedlog za korištenje prošlogodišnje akumulirane dobiti, odnosno da će se za isplatu dividendi iskoristiti 29,27 milijuna eura neto dobiti, što je 4,5 eura bruto po dividendi. Dioničari su prošle godine podržali protuprijedlog slovenskog državnog holdinga (SDH), da bi dividenda umjesto predloženih 6,30 eura trebala iznositi 14,30 eura bruto.

EBITDA grupa povećala se za 10% godišnje, na 185,5 milijuna eura. Operativna dobit (EBIT) dostigla je 17,9 milijuna eura, što je 293 posto više nego u 2017. godini, kada su bile osigurane rezervacije zbog osiguranja stabilnog i razvojno orijentiranog budućeg poslovanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik