Velika nemačka investicija u Mađarsku, pravi se čitav grad

Bez autora
Mar 29 2019

Kako je objavljeno ove nedelje, nemačka kompanija "Fakt AG" planira da uloži oko milijardu evra u čitavo jedno poljoprivredno područje u Mađarskoj, zajedno sa pogonom prerade, logistikom i smeštajem radnika.Odabrane su mađarske opštine Heđešhalom i Bizonja na severozapadu zemlje, nedaleko od Austrije i Slovačke u kome već postoje odlične saobraćajne veze. Investicija koju je dogovorila nemačka firma "Fakt AG" u Mađarskoj, po obimu se može meriti i sa najvećim industrijskim ulaganjima.

Velika nemačka investicija u Mađarsku, pravi se čitav gradKako je objavljeno ove nedelje, nemačka kompanija "Fakt AG" planira da uloži oko milijardu evra u čitavo jedno poljoprivredno područje u Mađarskoj, zajedno sa pogonom prerade, logistikom i smeštajem radnika.

Odabrane su mađarske opštine Heđešhalom i Bizonja na severozapadu zemlje, nedaleko od Austrije i Slovačke u kome već postoje odlične saobraćajne veze, piše DW.

Investicija koju je dogovorila nemačka firma "Fakt AG" u Mađarskoj, po obimu se može meriti i sa najvećim industrijskim ulaganjima. Nastaje čitav grad sa ogromnim površinama namenjenim intenzivnoj poljoprivredi.

Gradi se i fabrika za preradu poljoprivrednih proizvoda, i to ne samo iz sopstvenih zasade, kao i skladište i hladnjače sa površinom od oko 150.000 kvadratnih metara.

Tu će biti i logistički centar, posebna železnička stanica, a sve pored pristupnih puteva do autoputi koji tuda prolazi. Povrh svega, tamo bi trebalo da nastane i najveći ribnjak na teritoriji čitave Evrope.

"Sve to predstavlja novo razdoblje za kompletnu poljoprivredu Mađarske", hvali se nadležni ministar Ištvan Nađi.

"Ova investicija u poljoprivredu i preradu je najveća i najsloženija u poslednjim decenijama, i jedinstvena je u čitavoj centralnoj Evropi", tvrdi mađarski ministar poljoprivrede.

U projektu učestvuje i nemačka energetska kompanija "E.ON"koja tvrdi da će staklenici i kompletno proizvodno područje pre svega da koristi ekološki održivu energiju. Naime, računa se i na tamošnju geotermalnu energiju, iako su najznačajniji takvi izvori na jugoistoku Mađarske, u opštini Čongrad. Tamo su još od osamdesetih godina prošlog veka Holanđani stvorili najveći geotermalni kompleks staklenika u Evropi.

S obzirom na razmere posla, mađarska strana se nada da će to stvoriti najmanje 5.000 radnih mesta. Zato je predviđena i izgradnja čitavog malog grada, sa stanovima, dečijim vrtićem i školom. Isto tako, računa se i na razvoj turizma.

Mađarski ministar poljoprivrede nada se da će ta nova investicija značajno smanjiti i uvoz voća i povrća u Mađarsku - do sada je na to odlazilo oko 160 milijardi forinti (oko 500 miliona evra). Umesto toga, Mađarska bi trebalo da postane ono što je nekada i bila: značajan izvoznik voća i povrća za čitavu centralnu Evropu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik