Javni izvršitelji rešili više od dva miliona starih predmeta

Bez autora
Mar 31 2019

Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović izjavila je danas da je uvođenje instituta javnih izvršitelja u pravni sistem Srbije doprinelo efikasnijem sistemu izvršenja, a njihovim radom rešeno je više od dva miliona starih izvršnih premeta koji su opterećivali sudove.On je na otvaranju Godišnjeg savetovanja javnih izvršitelja, koje se danas i sutra održava na Zlatiboru, naglasila da od toga kakav je sistem izvršenja, zavisi i slika privrednog okruženja u Srbiji. Ona je istakla da nije bez razloga to što je trajanje postupka izvršenja jedan od kriterijuma koji se ceni prilikom rangiranja Srbije na „Duing biznis listi“.

Javni izvršitelji rešili više od dva miliona starih predmetaMinistarka pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović izjavila je danas da je uvođenje instituta javnih izvršitelja u pravni sistem Srbije doprinelo efikasnijem sistemu izvršenja, a njihovim radom rešeno je više od dva miliona starih izvršnih premeta koji su opterećivali sudove.

Kuburović je na otvaranju Godišnjeg savetovanja javnih izvršitelja, koje se danas i sutra održava na Zlatiboru, naglasila da od toga kakav je sistem izvršenja, zavisi i slika privrednog okruženja u Srbiji.

Ona je istakla da nije bez razloga to što je trajanje postupka izvršenja jedan od kriterijuma koji se ceni prilikom rangiranja Srbije na „Duing biznis listi“.

Prema njenim rečima, Ministarstvo je u prethodne tri godine pažljivo pratilo primenu Zakona o izvršenju i obezbeđenju, pri čemu se tokom prošle godine pristupilo radu na izmenama i dopunama tog dokumenta.

Ministarka je, govoreći o novim zakonskim rešenjima, istakla da je Radna grupa prepoznala problem neujednačenog postupanja javnih izvršitelja.

Kuburović je objasnila da je to posledica neujednačene sudske prakse, jer se izvršitelji vode postupanjem suda za čije područje nadležnosti su imenovani, uz ocenu da to vodi pravnoj nesigurnosti, a građane i privredu stavlja u neizvestan položaj.

Jedna od glavnih zamerki, kada je reč o izvršnom postupku, jeste primena načela srazmernosti, navela je ona i dodala da se Radna grupa bavi i ovim odredbama, pre svega, poštujući odluku Evropskog suda za ljudska prava da se ono što je u odluci rečeno implementira kroz odredbe zakona.

Ministarka je naglasila da je najznačajnija novina uvođenje „e-aukcije“, koja će postupak prodaje učiniti transparentnijim i omogućiti svim zainteresovanim stranama da učestvuju u njemu, bez otkrivanja imena i prezimena, s obzirom na to da je jedan od osnovnih ciljeva servisa anonimizacija učesnika u postupku.

Kada je reč o razvoju e-pravosuđa, Kuburović je podsetila na to da Ministarstvo radi na razvoju informacionog sistema za nadzor pravosudnih profesija, koji će omogućiti lakšu identifikaciju onih predmeta kod kojih postoje nedostaci ili neblagovremena postupanja.

Kuburović je istakla da je Ministarstvo u prethodnom periodu radilo na razvoju Pravosudnog informacionog sistema (PIS) - elektronske razmene podataka među različitim državnim organima, uz napomenu da javni izvršitelji mnogo više koriste ovaj sistem nego što to čine sudije i tužioci.

Ona je istakla da je ovaj sistem doneo značajne uštede svim učesnicima izvršnog postupka, a gruba procena je da ta suma iznosi više od 85 miliona dinara.

Ministarstvo pravde osuđuje svaki vid nasilja i nedoličnog ponašanja prema javnim izvršiteljima, ponovila je ministarka i dodala da građani često ne razumeju ulogu i ovlašćenja izvršitelja, što izaziva njihovo nezadovoljstvo i reakciju, koja stvara lošu sliku u javnosti.

Kuburović je uputila poziv javnim izvršiteljima da budu transparentniji u svom radu i da više i otvorenije razgovaraju kako sa građanima, tako i sa predstavnicima medija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik