Razgovori sa Crnom Gorom jeftiniji za četvrtinu

Bez autora
Mar 31 2019

Srbija će 4. aprila u Beogradu, kako se nadležni nadaju, potpisati regionalni sporazum o romingu sa zemljama Zapadnog Balkana, čime će znatno biti smanjene cene u regionu. Do 1. jula 2021. godine, cena razgovora u regionu trebalo bi da košta isto kao i u domaćem saobraćaju. Kako nam ispričala Tatjana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu telekomunikacija, sporazum u okviru "Digitalne agende za Zapadni Balkan" obavezuje potpisnike da ne prelaze maksimalno utvrđene maloprodajne i veleprodajne cene roming usluga. Operateri u regionu Zapadnog Balkana trebalo bi da smanje troškove rominga, kako bi omogućili potrošačima da koriste usluge elektronskih komunikacija izvan dometa svoje mreže, bez plaćanja visokih naknada.

Razgovori sa Crnom Gorom jeftiniji za četvrtinuSrbija će 4. aprila u Beogradu, kako se nadležni nadaju, potpisati regionalni sporazum o romingu sa zemljama Zapadnog Balkana, čime će znatno biti smanjene cene u regionu. Do 1. jula 2021. godine, cena razgovora u regionu trebalo bi da košta isto kao i u domaćem saobraćaju.

Kako nam je ispričala Tatjana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu telekomunikacija, sporazum u okviru "Digitalne agende za Zapadni Balkan" obavezuje potpisnike da ne prelaze maksimalno utvrđene maloprodajne i veleprodajne cene roming usluga.

Operateri u regionu Zapadnog Balkana trebalo bi da smanje troškove rominga, kako bi omogućili potrošačima da koriste usluge elektronskih komunikacija izvan dometa svoje mreže, bez plaćanja visokih naknada.

- U prvoj godini prelaznog režima, sporazum će za građane Srbije značiti smanjenje cena razgovora u romingu za 27 odsto u odnosu na postojeći sa Crnom Gorom, Severnom Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom - objašnjava Matićeva.

- Za roming u Albaniji umanjenje je čak 85 odsto. Prelazni režim za usluge u romingu će važiti od 1. jula ove godine i trajati do 30. juna 2021. Za građane Srbije cena jednog minuta razgovora neće prelaziti 22,4 dinara bez PDV, odnosno sedam dinara za SMS poruku i 21,2 dinara za prenos podataka po megabajtu.

Prema rečima Tatjane Matić, Beograd je uložio velike napore da do Sporazuma o romingu dođe.

- Ukoliko političke prilike to budu dozvoljavale, svakako će dokument biti potpisan naredne nedelje - rekla je Matićeva.

- Mnogo važnije od datuma i mesta potpisivanja, međutim, jeste to što je dogovor postignut i što će svakako biti realizovan. Najkasnije do 1. jula 2021, maksimalne maloprodajne cene rominga u regionu Zapadnog Balkana biće dovedene do nivoa cena u skladu sa pravilom "kao kod kuće", koje se primenjuje u Evropskoj uniji.

U Ministarstvu telekomunikacija ističu da se sporazum u okviru "Digitalne agende za Zapadni Balkan" odnosi na celokupnu teritoriju Zapadnog Balkana i podjednako obavezuje potpisnike da ne prelaze maksimalne utvrđene maloprodajne i veleprodajne cene roming usluga.

Inače, ukidanje rominga za zemlje Zapadnog Balkana nije bilo samo ekonomsko pitanje, već i političko. I ministar Rasim Ljajić ranije je govorio da Evropska komisija očekuje da na proleće ove godine bude potpisan sporazum o ukidanju rominga za Zapadni Balkan. I da je to i pitanje politike i statusa Kosova u tome.

Manja zarada

Stru;njaci objašnjavaju da mobilni operateri ne žele da se odreknu profita od rominga, pa je zbog toga i sama Evropska komisija trpela pritiske kada je odlučila da se ukine ova usluga na teritoriji EU. Kasnije je traženo da se to uradi i u zemljama Zapadnog Balkana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik