Od 1. septembra 10.000 digitalnih učionica širom Srbije

Bez autora
Apr 02 2019

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević potvrdio je danas da će od 1. septembra u školama biti 10.000 digitalnih učionica. Šarčević je uoči Drugog digitalnog samita Zapadnog Balkana, rekao da će tako za nepune dve godine biti uspostavljen kompletno digitalizovan obrazovni sistem, što je najkraći rok u Evropi za uvođenje digitalizacije u školstvo. Ministar je istakao da će do početka nove školske godine u svim osnovnim školama prvaci imati digitalne udžbenike, kao i učenici drugog, petog i šestog razreda u 500 velikih škola.

Od 1. septembra 10.000 digitalnih učionica širom SrbijeMinistar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević potvrdio je danas da će od 1. septembra u školama biti 10.000 digitalnih učionica.

Šarčević je u izjavi za agenciju Tanjug, uoči Drugog digitalnog samita Zapadnog Balkana, rekao da će tako za nepune dve godine biti uspostavljen kompletno digitalizovan obrazovni sistem, što je najkraći rok u Evropi za uvođenje digitalizacije u školstvo.

Ministar je istakao da će do početka nove školske godine u svim osnovnim školama prvaci imati digitalne udžbenike, kao i učenici drugog, petog i šestog razreda u 500 velikih škola.

On je naveo da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija zajednički rade na uvođenju interneta i digitalizaciji škola.

Prema njegovim rečima, do sada je opremljeno 2.000 digitalnih učionica, a pre toga i kabineti informatike, jer je taj predmet postao obevezan za peti razred.

Ministar je najavio da će narednih dana biti raspisana javna nabavka za sledećih 8.000 digitalnih učionica, što će biti veliki korak napred.

Ministarstvo trgovine, turizma i  telekomunikacija i "Telekom Srbija", kako je dodao, intenzivno rade na tome da se poboljšaju internet i mreža, pri čemu će se postepeno pojačavati vaj-faj signal, jer neće moći odjednom da se sprovedu kablovi velike propusne moći do svake ustanove.

Drugi digitalni samit Zapadnog Balkana, koji će tokom dva dana okupiti 3.000 učesnika iz 30 zemalja regiona, Evrope i sveta, počeće 4. aprila u Beogradu.

Na skupu će učestvovati ministri za informaciono društvo i digitalnu agendu regiona, predstavnici Evropske komisije, IT industrije i privrede iz regiona i sveta, kao i predstavnici startapova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik