Srpski biznismen odustao od kupovine jedne državne banke

Bez autora
Apr 03 2019

Srpski privrednik Miroljub Aleksić, vlasnik dvadesetak kompanija u Srbiji, odustao je od kupovine "Jubmes banke". Iako nam je krajem prošle godine priznao da je zainteresovan za učesće u privatizaciji ove banke gde država prodaje udeo od 28 odsto, Aleksić je ipak odlučio da odustane jer mu se takva transakcija ne bi isplatila. Ovaj srpski biznismen, koji je svojevremeno bio vlasnik Alko banke, zbog toga nije podneo, niti će podneti, zahtev Narodnoj banci Srbije za preuzimanje "Jubmes banke". Razlog je jednostavan. Aleksić nije procenio da banka vredi, tvrdi izvor, dobro upućen u odluku ovog domaćeg privrednika, koji je u javnosti najviše poznat po vlasništvu luksuznih hotela širom Srbije ali i desetak uspešnih kompanija, poput "Pionira", "Alfa Plama"...

Srpski biznismen odustao od kupovine jedne državne bankeSrpski privrednik Miroljub Aleksić, vlasnik dvadesetak kompanija u Srbiji, odustao je od kupovine "Jubmes banke", saznaje "Blic Biznis".

Iako nam je krajem prošle godine priznao da je zainteresovan za učesće u privatizaciji ove banke gde država prodaje udeo od 28 odsto, Aleksić je ipak odlučio da odustane jer mu se takva transakcija ne bi isplatila.

Ovaj srpski biznismen, koji je svojevremeno bio vlasnik Alko banke, zbog toga nije podneo, niti će podneti, zahtev Narodnoj banci Srbije za preuzimanje "Jubmes banke".

-Razlog je jednostavan. Aleksić nije procenio da banka vredi -tvrdi nas izvor, dobro upućen u odluku ovog domaćeg privrednika, koji je u javnosti najviše poznat po vlasništvu luksuznih hotela širom Srbije ali i desetak uspešnih kompanija, poput "Pionira", "Alfa Plama"...

Prema našim saznanjima dozvolu od NBS za kupovinu "Jubmes banke" tražila je najmanje jedna kompanija, iako nam to u centralnoj banci nisu mogli potvrditi.

- Postupak vođenja i okončanja postupka prodaje akcija "Jubmes banke" u nadležnosti je Ministarstva finansija. Narodna banka Srbije po podnetim zahtevima za sticanje vlasništva koje bi im omogućilo više od 5 odsto glasačkih prava u banci, u skladu sa svojim nadležnostima, donosi odgovarajuća akta. S tim u vezi, sada možemo reći jeste samo da su postupci po podnetim zahtevima potencijalnih kupaca za sticanje vlasništva u Jubmes banci u toku - ocenili su u NBS za "Blic biznis".

Kako je "Blic" pisao u novembru prošle godine kada je država i oglasila prodaju "Jubmes banke" srpski biznismen Miroljub Aleksić bio je ozbiljno zainteresovan za kupovinu državnog udela u "Jubmes banci".

Pismo o zainteresovanosti za kupovinu 20,1 odsto akcija u Jubmes banci poslala je tada Aleksićeva kompanija "Alfaplam", koja je posedovala 4,99 odsto kapitala banke. "Blic" je tada pisao i da je Aleksić ozbiljan u nameri da dodatno uđe u vlasništvo "Jubmes banke", ali samo pod uslovom da cena bude realna, tržišna.

Ministarstvo finansija objavilo je sredinom decembra prošle godine poziv za prikupljanje ponuda za prodaju 28,51 odsto kapitala Jumbes banke. Rok za podnošenje pisama o zainteresovanosti sa obavezujućom ponudom produžen je sa 4. februara na 9. april ove godine.

Po objavljivanju prvog poziva za privatizaciju "Jubmes banke" interesesovanje je pokazalo šest kompanija, među kojima su tri imale stranog vlasnika.

Dobit banke povećana sedam puta

U prvih devet meseci 2018. godine "Jubmes banka" je zabeležila rezultate koji potvrđuju pozitivne trendove u poslovanju. Zabeležen je značajan rast profitabilnosti i u prva tri kvartala 2018. godine iskazana je dobit pre oporezivanja u iznosu od 430 miliona dinara, što predstavlja rast dobiti od 7,3 puta u odnosu na isti period 2017. godine.

Banka je osnovana 1979. godine kao specijalizovana finansijska institucija za finansiranje srednjoročnih i dugoročnih izvoznih poslova i osiguranje izvoza od nekomercijalnih rizika. Godine 1997. transformisana je u komercijalnu banku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik