Hrvatska će s Kinezima potpisati devet sporazuma

Bez autora
Apr 04 2019

Hrvatska će s Narodnom Republikom Kinom tijekom službenog posjeta premijera Li Keqianga idućeg tjedna potpisati devet različitih sporazuma, a kako je danas objavljeno u dokumentima pripremljenim za sjednicu Vlade, među njima će biti i Sporazum između Hrvatske banke za obnovu i razvoj i Kineske razvojne banke te Memorandum o suglasnosti između Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Huawei Technologies o suradnji u okviru programa obrazovanja i obuke usmjerenog na industriju, inovacije i tehnologiju 'Seeds for the Future'.


Potencijalno važan je i protokol koji će potpisati Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske i Glavna carinska uprava NR Kine, a koji će omogućiti izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz Hrvatske u Kinu.

Jedina državna kompanija koja će potpisivati sporazum s Kinezima je HŽ Infrastruktura. Kako je objavljeno, to će biti Memorandum o suglasnosti između HŽ Infrastrukture i China Railway Eryuan Engineering Group Co., Ltd o zajedničkoj uspostavi intermodalnog prometnog koridora s posebnim naglaskom na Mediteranski koridor.

Inače, Sjedinjene Države traže da se onemoguće Huaweiu, zbog opasnosti od prenošenja osjetljivih informacija Kinezima, upotrebu infrastrukture te tvrtke u razvijanju 5G mreže.

Europska unija je odbila SAD, ali će tražiti od svih ponuđača za razvoj 5G mreža da pristanu biti podvrgnuti posebnom nadzoru vezanom uz mogućnost prenošenja informacija trećim stranama.

Takav se odnos najavljuje i za sve ostale tehnološke angažmane tvrtke Huawei na području EU-a. Hrvatski sporazum izazvat će stoga interes Europske komisije.   

Kineski premijer će biti u službenom posjetu Hrvatskoj od 9. do 11. travnja, a potom će produžiti na sastanak na vrhu šefova vlada Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe u Dubrovniku 11. i 12. travnja 2019. godine.

Svi sporazumi koji će biti potpisani su iz područja gospodarstva, trgovine, ulaganja, poljoprivrede, prometa, znanosti, tehnologije i inovacija, obrazovanja, športa, turizma, navodi se, a među njima su još: Memorandum o suglasnosti između Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti i tehnologije Narodne Republike Kine o zajedničkom financiranju istraživanja i razvojnih projekata; Memorandum o suglasnosti između Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske i Ministarstva trgovine Narodne Republike Kine o uspostavi Zajedničke radne skupine za suradnju na području ulaganja u okviru Zajedničkog povjerenstva o gospodarskoj suradnji; Memorandum o suglasnosti između Opće uprave za sport Narodne Republike Kine i Središnjeg državnog ureda za sport Republike Hrvatske o suradnji u području sporta; Memorandum o suglasnosti između Ministarstva turizma Republike Hrvatske i Ministarstva kulture i turizma Narodne Republike Kine o suradnji u području posebnih oblika turizma.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik