Potpisan Regionalni sporazum o romingu: Od 1. jula najskuplji minut razgovora 22,4 dinara, poruka 7 dinara

Bez autora
Apr 04 2019

Regionalni sporazum o romingu, koji će od 1. jula omogućiti znatno niže cene rominga u zemljama Zapadnog Balkana, potpisan je danas u okviru Drugog digitalnog samita Zapadnog Balkana u Beogradu.Sporazum su potpisali predstavnici Zapadnobalkanske šestorke, a u ime Srbije to je učinio potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić. Cene rominga će u prvoj fazi od 1. jula biti smanjene za 27 odsto, a od 1. jula 2021. godine očekuje se potpuno ukidanje rominga za Zapadni Balkan.

Potpisan Regionalni sporazum o romingu: Od 1. jula najskuplji minut razgovora 22,4 dinara, poruka 7 dinaraRegionalni sporazum o romingu, koji će od 1. jula omogućiti znatno niže cene rominga u zemljama Zapadnog Balkana, potpisan je danas u okviru Drugog digitalnog samita Zapadnog Balkana u Beogradu.

Sporazum su potpisali predstavnici Zapadnobalkanske šestorke, a u ime Srbije to je učinio potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Cene rominga će u prvoj fazi od 1. jula biti smanjene za 27 odsto, a od 1. jula 2021. godine očekuje se potpuno ukidanje rominga za Zapadni Balkan.

Prema sporazumu, cene za minut razgovora ne mogu biti veće od 22,4 dinara, cene poruke od sedam dinara, dok će maksimalna cena za prenos podataka biti 21,4 dinara, sve bez PDV-a.

Cena rominga sa Albanijom biće umanjena za čak 85 odsto, budući da ta zemlja do sada nije bila deo sporazuma koji su 2014. godine potpisale Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija i BiH.

Sporazum je potpisan pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Digitalni samit, jedan od simbola regionalne saradnje iniciran Berlinskim procesom, okupiće ministre za informaciono društvo i digitalnu agendu Zapadnog Balkana i Evropske unije, predstavnike Evropske komisije, IT industrije i privrede iz regiona i sveta.

U okviru samita u Beogradu najbolje IT kompanije u regionu imaće priliku da se predstave političkim i poslovnim liderima Zapadnog Balkana, Evrope i sveta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik