Japanci tužni zbog slobodnih dana

Bez autora
Apr 07 2019

Povodom abdikacije cara Akihita, Japanci neće raditi od 27. aprila do 6. maja. Prosečan Japanac koristi samo deset slobodnih dana godišnje, što je polovina od ukupnog broja dana koje imaju za godišnji odmor.Abdikacija cara Akihita, koga će na prestolu zameniti njegov najstariji sin, Naruhito, nije mnogo obradovala neizlečive radoholičare u Japanu. Mnogi će pohrliti na turističko putovanje u inostranstvo, ali radnici plaćeni po satu ne vesele se odmoru. Kako piše Gardijan, ne vesele se ni mnogi roditelji zaposleni u uslužnom sektoru, jer brinu šta će s decom dok oni rade. Tokom 10 dana praznika, deci neće biti na raspolaganju uobičajena rešenja – produženi boravak u školi ili u vrtiću.

Japanci tužni zbog slobodnih danaPovodom abdikacije cara Akihita, Japanci neće raditi od 27. aprila do 6. maja. Prosečan Japanac koristi samo deset slobodnih dana godišnje, što je polovina od ukupnog broja dana koje imaju za godišnji odmor.

Abdikacija cara Akihita, koga će na prestolu zameniti njegov najstariji sin, Naruhito, nije mnogo obradovala neizlečive radoholičare u Japanu, piše Gardijan.

Mnogi će pohrliti na turističko putovanje u inostranstvo, ali radnici plaćeni po satu ne vesele se odmoru.

Kako piše Gardijan, ne vesele se ni mnogi roditelji zaposleni u uslužnom sektoru, jer brinu šta će s decom dok oni rade.

Tokom 10 dana praznika, deci neće biti na raspolaganju uobičajena rešenja – produženi boravak u školi ili u vrtiću.

Mnogi jednostavno nemaju nikakvu ideju kako da provedu slobodne dane.

„Iskreno, ne znam kako da provedem vreme sad kad smo iznenada dobili 10 dana praznika. Ako poželite da putujete, svuda će biti puno, a poskupeli su i turistički aranžmani. Mogao bih na kraju da završim kod roditelja“, kaže Seishu Sato, zaposlen u finansijskoj firmi.

Japanske novine Asahi sprovele su anketu koja je pokazala da se 45 odsto anketiranih „oseća nesrećno“ kad je reč o dugom odmoru, dok se 35 odsto „oseća srećno“.

Oko 60 odsto Japanaca oseća krivicu kada koriste plaćeni godišnji odmor, a mnogi kažu da je to zbog šefova koji na izostanak sa posla ne gledaju s odobravanjem.

Bez obzira na poslovičnu marljivost, u Japanu, kao i u drugim zemljama, nedostaje radne snage, pa su izmenjeni imigracioni zakoni kako bi iz inostranstva moglo da dođe 340.000 radnika u narednih pet godina, piše Gardijan.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik