Srbija se priprema za 5G mrežu

Bez autora
Apr 07 2019

Pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Irini Reljin izjavila je danas da se Srbija priprema za jedinstveno digitalno tržište koje će se uskoro formirati u Evropi, kao i za uvođenje 5G mreže. Ona je na panelu "Mreže i konektivnost", na Drugom Digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Beogradu, istakla da naša zemlja planira iste inovacije kao i Evropa, uz napomenu da je za to potrebna saradnja privatnog i javnog sektora u svakoj oblasti telekomunikacija, ali i država regiona. Ona je ukazala na to da su operateri uradili dosta kad je reč o infrastrukturi u Srbiji, ocenivši da bi država trebalo da pruži određene subvencije za ruralna područja.

Srbija se priprema za 5G mrežuPomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Irini Reljin izjavila je danas da se Srbija priprema za jedinstveno digitalno tržište koje će se uskoro formirati u Evropi, kao i za uvođenje 5G mreže.

Reljin je na panelu "Mreže i konektivnost", na Drugom Digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Beogradu, istakla da naša zemlja planira iste inovacije kao i Evropa, uz napomenu da je za to potrebna saradnja privatnog i javnog sektora u svakoj oblasti telekomunikacija, ali i država regiona.

Ona je ukazala na to da su operateri uradili dosta kad je reč o infrastrukturi u Srbiji, ocenivši da bi država trebalo da pruži određene subvencije za ruralna područja.

Generalni direktor "Telekoma Srbije" Majk Mišel rekao je da su mogućnosti za korišćenje 5G mreže ograničene i da se ona ne može uvesti odjednom, budući da ekosistem nije spreman.

On je pohvalio Vladu Srbije jer podstiče prelazak u digitalno društvo, naglasivši da je važno da postoji stalni dijalog jer regulatorni okvir mora da bude u skladu s digitalnim društvom i našim prelaskom na 5G.

Prema njegovim rečima, u narednim godinama se očekuje povećanje od 400 odsto u razmeni podataka, dok će industrija imati rast od samo jedan odsto.

Prisutnima na panelu obratili su se i izvršni direktor "Telekoma Makedonije" Nikola Ljušev i zamenica ministra infrastrukture i energije Albanije Dorina Chinari.

Peta generacija mobilnog internet 5G donosi višestruko uvećane brzine protoka, veću pokrivenost i responzivnost.

Sa deset puta većom brzinom od trenutne mobilne tehnologije, nižim kašnjenjem i većim protokom, pristup 5G mreži bi iz korena trebalo da poboljša mobilnu telefoniju i ojača mobilne veze.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik