U Adi obuka za šnajderke

Bez autora
Apr 09 2019

Više od 20 žena iz opštine Ada tokom šest meseci prolazi obuku šivenja kako bi, nakon stečenog znanja, dobile posao u jednoj od firmi kojima su potrebni šivači.Projekat sprovodi nemačka organizacija GIZ, posredstvom Udruženja ''Duga'' iz Ade, u saradnji sa lokalnom samoupravom, a namenjen je osobama koje žive u vrlo lošim uslovima. Mlađe osobe sa teritorije opštine Ada prolaze obuku za šivenje, koja traje šest meseci i nakon koje će imati priliku da steknu radni odnos u jednoj od kompanija koje se bave trikotažom.

U Adi obuka za šnajderkeViše od 20 žena iz opštine Ada tokom šest meseci prolazi obuku šivenja kako bi, nakon stečenog znanja, dobile posao u jednoj od firmi kojima su potrebni šivači.

Projekat sprovodi nemačka organizacija GIZ, posredstvom Udruženja ''Duga'' iz Ade, u saradnji sa lokalnom samoupravom, a namenjen je osobama koje žive u vrlo lošim uslovima.

Mlađe osobe sa teritorije opštine Ada prolaze obuku za šivenje, koja traje šest meseci i nakon koje će imati priliku da steknu radni odnos u jednoj od kompanija koje se bave trikotažom.

Tokom pola godine, pored stečenog znanja, dobijaće novčanu nadoknadu, a neće ni biti skinute sa liste Nacionalne službe za zapošljavanje. Obuka se izvodi u lokalnoj školi, a pohađaju je uglavnom žene koje stanuju u vrlo lošim životnim uslovima.

Radi se o projektu vrednom oko 16.500 evra koji pre svega ima za cilj da zaposli osobe iz socijalno ugroženih kategorija, odnosno da smanji broj korisnika socijalnih primanja.

''Treba da se osobe prvo obrazuju, da se zapošljavaju i da se polako socijalna pomoć smanjuje i da bude kao trenutna pomoć. Nikako ne sme da bude trajna pomoć koja u našoj opštini nekada traje jako dugo godina'', kaže Vesna Civrić, iz Udruženja građana ''Duga''.

Opština Ada, između ostalog, ima bogatu tradiciju u svetu trikotaže, pa je potencijalnim investitorima vrlo privlačna za ulaganja. Koliko je ovakva saradnja poslodavaca, građana i udruženja ''Duga'' kvalitetna, pokazuje podatak da je u prethodnom periodu broj primalaca socijalne pomoći prepolovljen.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik