Podrška privrednicima – 1,7 milijardi dinara bespovratne pomoći

Bez autora
Apr 11 2019

Ministarstvo privrede raspisalo je tri javna poziva malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima da konkurišu za 1,7 milijardi dinara bespovratne pomoći. Najveći deo novca biće dat za nabavku opreme.Onima koji bi da šire posao ili da u njega tek uđu država praktično poklanja od 20 do 40 odsto potrebnog novca. Konkuriše se kod Ministarstva privrede i Fonda za razvoj na čijim sajtovima su i sva uputstva. A u posao je uključeno i osam banaka. Na taj način država već četiri godine podstiče pre svega mala i srednja preduzeća i preduzetnike.

Podrška privrednicima – 1,7 milijardi dinara bespovratne pomoćiMinistarstvo privrede raspisalo je tri javna poziva malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima da konkurišu za 1,7 milijardi dinara bespovratne pomoći. Najveći deo novca biće dat za nabavku opreme.

Onima koji bi da šire posao ili da u njega tek uđu država praktično poklanja od 20 do 40 odsto potrebnog novca. Konkuriše se kod Ministarstva privrede i Fonda za razvoj na čijim sajtovima su i sva uputstva. A u posao je uključeno i osam banaka. Na taj način država već četiri godine podstiče pre svega mala i srednja preduzeća i preduzetnike.

"Do sada smo sami ulagali u svoj proizvodni pogon i došli smo da vidimo da li možemo da apliciramo za proširenje naše proizvodnje. Planiramo proširenje u domenu proizvodnje pasti za zube", kaže Daniela Stanković iz kompanije "Koozmetik d.o.o.".

Pomoćnica ministra privrede Katarina Jovanović Obradović ističe da oba programa ciljaju mala i srednja preduzeća proizvodne delatnosti, a od ove godine i građevinske delatnosti.

"Oni koji imaju planove da prošire svoju proizvodnju, odnosno da kupe novu mehanizaciju ili opremu, a kroz program koji realizujemo sa Fondom za razvoj mogu da prošire i proizvodne kapacitete", dodala je Jovanović Obradovićeva.

Iako kriterijumi za dobijanje podsticaja nisu suviše strogi ipak morate da dobro obrazložite ideju ili da pokažete da ste već uspeli i da biste uz državni novac bili još bolji. Tim putem za četiri godine mnogi su već prošli.

"Imajući u vidu ovaj period koji sam navela plasirali 20 milijardi kreditnih sredstava i oko dve milijarde bespovratnih sredstava za 1.400 klijenata onda možete da zamislite da je to zaista povoljno i da je Vlada Srbije dala jednu dobru injekciju", objašnjava Slađana Backović, direktorka Fonda za razvoj.

Privrednici su zainteresovani, ali kažu da nema dovoljno prilika da se upoznaju sa uslovima za dobijanje bespovratnih sredstava.

"Radi se o nečemu što u suštini predstavlja investicioni, odnosno razvojni ciklus za svako od ovih preduzeća. Imamo jednu dobru priliku da država koju često spominjemo po raznim taksama i nametima daje jedan fin impuls razvoju i daljem napretku privrede", naglašava Miroslav Lutovac iz PKS.

Mala i srednja preduzeća kao i početnici u biznisu su najosetljivija kategorija ekonomije, a prve dve godine rada presudne su za opstanak. Tim pre im je teže da dođu do bankarskih kredita, pa je državna pomoć dragocena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik