Hamburger može biti samo od mesa

Bez autora
Apr 16 2019

Evropski parlament je odlučio da vegetarijanski hamburgeri idu u prošlost, a odzvonilo je i ostalim proizvodima bez mesa, poput tofu odrezaka ili veganskih kobasica. Evropski parlament je, naime, izglasao zakon kojim su promenjena pravila označavanja veganske i vegetarijanske hrane, a koji će biti primenjen već za nekoliko meseci. Kako prenose evropski mediji, jedan deo poslanika Evropskog parlamenta smatra da iza izmene propisa stoji jak lobi mesne industrije, dok drugi, opet tvrde da je po sredi zaštita potrošača. Velika većina poslanika je želela da se novim pravilima razjasni da svako ko naručuje hamburger i dobije hamburger, a ne zamenu od povrća u kojima nema mesa, izjavio je jedan od evroparlamentaraca Erik Andriu, tvrdeći kako njegova inicijativa nema nikakve veze sa pritiscima mesne industrije.

Hamburger može biti samo od mesaEvropski parlament je odlučio da vegetarijanski hamburgeri idu u prošlost, a odzvonilo je i ostalim proizvodima bez mesa, poput tofu odrezaka ili veganskih kobasica. Evropski parlament je, naime, izglasao zakon kojim su promenjena pravila označavanja veganske i vegetarijanske hrane, a koji će biti primenjen već za nekoliko meseci.

Kako prenose evropski mediji, jedan deo poslanika Evropskog parlamenta smatra da iza izmene propisa stoji jak lobi mesne industrije, dok drugi, opet tvrde da je po sredi zaštita potrošača.

– Velika većina poslanika je želela da se novim pravilima razjasni da svako ko naručuje hamburger i dobije hamburger, a ne zamenu od povrća u kojima nema mesa, izjavio je jedan od evroparlamentaraca Erik Andriu, tvrdeći kako njegova inicijativa nema nikakve veze sa pritiscima mesne industrije. On smatra da je ovaj propis dobar i za vegetarijansku industriju, jer će konačno dobiti priliku da brendiraju svoje proizvode. Već se pojavila zamena za veganski burger pod nazivom „veganski disk”.

Ovakvoj odluci Evropskog parlamenta najviše su se usprotivile nevladine organizacije za zaštitu životne sredine, poput „Grinpisa” i „Brdlajfa”, koji promovišu ovakvu vrstu hrane.

Upravo zbog toga zastupnici Zelenih u Evropskom parlamentu predlog zakona su nazvali besmislenim, jer se, kako kažu, nikad nije dogodilo da je neko naručio vegetarijanski burger i bio šokiran što nije dobio meso u njemu. Oni smatraju da je u nove propise sasvim sigurno prste umešala mesna industrija, pre svega zbog toga što se sve više mladih ljudi okreće biljnoj ishrani i što gube tržište. Inače, ovo nije prvi put da je Evropska unija pokušala da uvede red na tržište veganskih proizvoda. Naime, još 2017. godine Evropski sud pravde je doneo presudu da se sojini i tofu proizvodi ne mogu prodavati kao mleko ili puter.

– Ovi nazivi se mogu koristiti samo za reklamiranje proizvoda koji su dobijeni od mleka životinjskog porekla, osim u slučaju izričito predviđenih izuzetaka, što nije slučaj sa sojom ili tofuom.

Izrečena zabrana, kako je sud saopštio, važila je i u slučajevima kada su ti nazivi dopunjeni pojašnjavajućim ili opisnim dodacima koji upućuju na biljno poreklo proizvoda, kao što su „biljni sir”, „vegi sir”, „krem”...

Ovaj slučaj je pokrenulo jedno nemačko udruženje za borbu protiv nepoštenog tržišnog nadmetanja protiv „Tofu tauna”, kompanije koja proizvodi i distribuira vegetarijansku i vegansku hranu, pod nazivom „soja maslac od tofua”, „biljni sir” i slično.

Slučaj je pokrenut u sudu u nemačkom gradu Triru, a ovaj sud je zatražio mišljenje Evropskog suda pravde.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik