Dodeljeno 650 miliona dinara za mere populacione politike

Bez autora
Apr 16 2019

Ugovori o dodeli bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji potpisani su danas sa predstavnicima 85 jedinica lokalne samouprave, a za tu namenu je iz budžeta obezbeđeno 650 miliona dinara.Ministarka bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović saopštila je da je ta suma za 150 miliona veća u odnosu na 2018. godinu, kao i da je to čak pet puta više sredstava u poređenju sa 2017. godinom.

Dodeljena sredstva za mere populacione politikeUgovori o dodeli bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji potpisani su danas sa predstavnicima 85 jedinica lokalne samouprave, a za tu namenu je iz budžeta obezbeđeno 650 miliona dinara.

Ministarka bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović saopštila je da je ta suma za 150 miliona veća u odnosu na 2018. godinu, kao i da je to čak pet puta više sredstava u poređenju sa 2017. godinom.

Ove godine su na javni poziv pristigle 122 prijave, a sufinansiraće se 85 jedinica lokalne samouprave, precizirala je ona, i objasnila da je najviše sredstava opet opredeljeno za rekonstrukciju, adaptaciju i izgradnju objekata predškolskih ustanova za 56 jedinica lokalne samouprave.

Prema njenim rečima, za tu namenu je opredeljeno 420 miliona dinara, a time se otvara prostor za još 2.000 novih mesta u vrtićima.

Ministarka je naglasila da su podržana i 22 mlada bračna para kroz sufinansiranje kuća i stanova, te da će se, osim krova nad glavom, sufinansirati i započinjanje sopstvenog biznisa za mlade bračne parove u ruralnim sredinama.

Takođe, kako je dodala, sredstva su obezbeđena i za 22 vozila i bicikle za službu patronaže u domovima zdravlja, kao i za neophodnu medicinsku opremu za unapređenje uslova rada u organizacionim jedinicama za ginekologiju zdravstvenih ustanova.

Veća pažnja posvećena je savetovališnom radu, posebno u pogledu reproduktivnog zdravlja, edukacije adolescenata, vaspitača u predškolskim ustanovama, savetovališta za rani razvoj deteta i za unapređivanje roditeljskih kompetencija i razvijanje partnerstva u razvoju dece, edukacije žena na selu, promociju očinstva i edukaciju romske populacije o imunizaciji, precizirala je ona.

Istovremeno, Đukić Dejanović je istakla da njen kabinet posebnu zahvalnost duguje Nacionalnom savetu, kao i Savetu za populacionu politiku, uz čiju su podršku u protekle tri godine finansirane aktivnosti 161 opštine i grada sa više od 1,2 milijarde dinara.

Ona je podsetila na to da je 2017. godine, kada je prvi put raspisan javni poziv, finansirano 15 jedinica lokalne samouprave u iznosu od 130 miliona dinara, dok su prošle godine 61 gradu i opštini dodeljena sredstva u iznosu od 500 miliona dinara.

Prisutnima su se obratili i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović, gradonačelnik Čačka Milun Todorović i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik