Tifon pustio u rad prve brze punionice za e-automobile na domaćim autocestama

Bez autora
Apr 17 2019

Tifon, član MOL Grupe, danas je na svom prodajnom mjestu Draganić sjever u rad pustio brzu punionicu za električna vozila pod brendom MOL Plugee. Istovremeno su u rad puštene i brze punionice na prodajnim mjestima Draganić jug i Ravna Gora. Riječ je o prvim brzim punionicama za električna vozila na domaćim autocestama koje povezuju pravac Zagreb – Rijeka te o prvima u nizu brzih punionica kojima će se pred turističku sezonu povezati pravac Zagreb – Split, priopćili su iz tvrtke. Tifon će tako biti jedan od prvih sudionika hrvatskog energetskog tržišta koji će ove turističke sezone turistima ponuditi jednostavnije putovanje električnim vozilima, temeljeno na električnoj energiji.

Tifon pustio u rad prve brze punionice za e-automobile na domaćim autocestamaTifon, član MOL Grupe, danas je na svom prodajnom mjestu Draganić sjever u rad pustio brzu punionicu za električna vozila pod brendom MOL Plugee. Istovremeno su u rad puštene i brze punionice na prodajnim mjestima Draganić jug i Ravna Gora.

Riječ je o prvim brzim punionicama za električna vozila na domaćim autocestama koje povezuju pravac Zagreb – Rijeka te o prvima u nizu brzih punionica kojima će se pred turističku sezonu povezati pravac Zagreb – Split, priopćili su iz tvrtke.

Tifon će tako biti jedan od prvih sudionika hrvatskog energetskog tržišta koji će ove turističke sezone turistima ponuditi jednostavnije putovanje električnim vozilima, temeljeno na električnoj energiji. Naime, do kraja svibnja Tifon će u rad pustiti i brze punionice na svojim prodajnim mjestima na Dobri i Jasenicama.

„Na četiri prodajna mjesta u Zagrebu Tifon vlasnicima električnih vozila nudi uslugu brzog punjenja, a prvi smo u Hrvatskoj doveli brze punionice za električna vozila i na ključne hrvatske prometne koridore, autoceste A1 i A6. Dio je to naše strategije razvoja kao člana konzorcija uključenog u projekt NEXT-E, ali i naše namjere da korisnicima pružimo vrhunsku kvalitetu prateći svjetske trendove, posebice na polju zaštite okoliša. Od početka ove godine pristižu nam upiti naših korisnika iz cijele Europe o povezivanju obale i kontinenta punionicama za električna vozila, zbog čega smo iznimno ponosni što ćemo im to od danas i omogućiti. Veliki je ovo događaj za hrvatski turizam i gospodarstvo u cjelini, baš kao i veliki korak naprijed u odgovornom i učinkovitom upravljanju energijom i smanjenju emisija CO2, čemu Tifon, kao odgovorna kompanija, i teži“, istaknuo je Siniša Komnenović, predsjednik Uprave Tifona, prilikom službenog puštanja u rad MOL Plugee brze punionice.

MOL Plugee brze punionice podržavaju sve standarde punjenja (AC i DC), čime se omogućuje punjenje različitih vrsta električnih vozila, i to u trajanju od dva do tri sata uz AC punjenje odnosno 30 minuta uz DC punjenje. Korištenje punionica bit će besplatno prvih mjesec dana od njihova puštanja u pogon (do 16. svibnja), nakon čega će se normalno (AC) punjenje naplaćivati 54,90 kuna, a brzo (DC) 74,90 kuna po sesiji punjenja.

Spomenuti uređaji dio su projekta NEXT-E koji se sufinacira s 18,84 milijuna eura kroz program Europske unije pod nazivom Instrument za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility – CEF), a u kojem Tifon sudjeluje kao član MOL Grupe. U sklopu projekta bit će postavljene ukupno 222 multi-standardne brze punionice (50kW), 30 ultra-brzih punionica (150-350 kW) za električna vozila duž osnovne mreže i nekoliko koridora osnovne mreže Transeuropske prometne mreže (TEN-T).

Projekt NEXT-E predstavlja jedinstvenu suradnju četiri vodeće tvrtke iz sektora električne energije i nafte i plina, koje su udružile snage s proizvođačima automobila kako bi stvorile interoperabilnu mrežu punionica za električna vozila kao alternativu postojećoj mreži benzinskih postaja. Konzorcij čine tvrtke E.ON Grupe (Zapadoslovenská energetika u Slovačkoj, E.ON Češka Republika, E.ON Mađarska i E.ON Rumunjska), MOL Grupa (koju predstavljaju podružnice u svih šest država sudionica), Hrvatska elektroprivreda u Hrvatskoj, PETROL (u Sloveniji i Hrvatskoj), te Nissan i BMW.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik