Očekivani rast bh. ekonomije: 2,7 posto u 2019. godini

Bez autora
Apr 17 2019

Uprkos brojnim izazovima bh. ekonomija je u prošloj godini zadržala dinamiku realnog ekonomskog rasta jednaku prosjeku prethodne tri godine od 3%, premda su se u posljednja dva kvartala osjetili prvi znakovi usporavanja kroz smanjenje izvoza roba i obima industrijske proizvodnje.Globalni ekonomski trendovi, kao što su geopolitičke tenzije između SAD-a i Kine te Brexit, su rezultirali korekcijama ekonomskih prognoza za 2019. godinu. Zbog sporijeg ekonomskog rasta ključnih trgovinskih partnera Bosne i Hercegovine, očekuje se da rast izvoza roba neće biti na nivou prethodnih godina čime se očekuje i blago usporavanje bh. ekonomskog rasta u ovoj godini, istakli su iz Odjela za istraživanja i savjetovanje Raiffeisen banke u BiH.

Očekivani rast bh. ekonomije: 2,7 posto u 2019. godiniOsvrt Raiffeisen Odjela za istraživanja i savjetovanja na bh. ekonomiju u 2018. i prognoze za tekuću godinu.

“Uprkos brojnim izazovima bh. ekonomija je u prošloj godini zadržala dinamiku realnog ekonomskog rasta jednaku prosjeku prethodne tri godine od 3%, premda su se u posljednja dva kvartala osjetili prvi znakovi usporavanja kroz smanjenje izvoza roba i obima industrijske proizvodnje. Globalni ekonomski trendovi, kao što su geopolitičke tenzije između SAD-a i Kine te Brexit, su rezultirali korekcijama ekonomskih prognoza za 2019. godinu. Zbog sporijeg ekonomskog rasta ključnih trgovinskih partnera Bosne i Hercegovine, očekuje se da rast izvoza roba neće biti na nivou prethodnih godina čime se očekuje i blago usporavanje bh. ekonomskog rasta u ovoj godini“, istakli su iz Odjela za istraživanja i savjetovanje Raiffeisen banke u BiH.

Ekonomija BiH može očekivati realni rast od 2,7% u 2019. godini uz određene negativne rizike ovisno od kretanja u euro zoni, ali i lokalnih dešavanja na političkoj sceni. Pri tome će se bh. ekonomija malo više oslanjati na izvoz usluga, odnosno turistički sektor kao oblast sa najbržim stopama rasta u posljednjih nekoliko godina.

Ovaj sektor definitivno ima potencijal da bude jedan od oslonaca bh. ekonomije u budućnosti obzirom na ostvareni suficit u razmjeni sa inostranstvom od preko milijardu eura u 2018. godini.

Usvajanjem Zakona o akcizama, odblokirana su značajna sredstva evropskih finansijskih institucija (EBRD i EIB) koja mogu biti usmjerena u značajne investicije. Ovim su stvoreni preduslovi za rast i drugih segmenata bh. ekonomije u 2019. godini. Pri tome će materijalizacija investicija zavisiti od političke stabilnosti i brzine formiranja novih vlasti.

“Pozitivni izgledi su mogući isključivo ukoliko se u nastavku godine postigne politička stabilnost i brža realizacija planiranih investicionih projekata u zemlji“, navode analitičari Raiffeisen banke.

Rast privatne potrošnje u 2019. godini ostaje neupitan, a ona će i dalje biti snažno oslonjena na priliv doznaka iz inozemstva kao i na kreditni rast bankarskog sektora.

Kreditna agencija Standard & Poor’s je u februaru 2019. godine potvrdila „B“ kreditni rejting Bosne i Hercegovine. Također, promijenila je izglede sa stabilnih na pozitivne, što je prva pozitivna promjena još od 2012. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik