Dobit Budvanske rivijere 2,6 miliona eura

Bez autora
Apr 21 2019

Hotelska grupa Budvanska rivijera završila je prošlu godinu sa 2,6 miliona eura neto dobiti, što je skoro za trećinu bolji poslovni rezultat nego 2017, navodi se u Informaciji o poslovanju preduzeća koju je Vlada juče usvojila. Hoteli Palas, Castellastva, Aleksandar, Mogren, Piva i turističko naselje Slovenska plaža, koji posluju u okviru grupacije, ostvarili su pozitivan finansijski iskaz, a njihova dobit bila je 14 odsto veća od planirane. Polovina ostvarene dobiti od 1,3 miliona eura biće isplaćena akcionarima, dok će drugi dio biti uplaćen u fond rezervi hotelske grupe.

Dobit Budvanske rivijere 2,6 miliona euraHotelska grupa Budvanska rivijera završila je prošlu godinu sa 2,6 miliona eura neto dobiti, što je skoro za trećinu bolji poslovni rezultat nego 2017, navodi se u Informaciji o poslovanju preduzeća koju je Vlada juče usvojila, prenose Dnevne novine.

Hoteli Palas, Castellastva, Aleksandar, Mogren, Piva i turističko naselje Slovenska plaža, koji posluju u okviru grupacije, ostvarili su pozitivan finansijski iskaz, a njihova dobit bila je 14 odsto veća od planirane.

Polovina ostvarene dobiti od 1,3 miliona eura biće isplaćena akcionarima, dok će drugi dio biti uplaćen u fond rezervi hotelske grupe.

“Posmatrajući protekli desetogodišnji period broj ostvarenih noćenja je porastao sa 347.673 u 2009. na 487.357 u prošloj godini. Poslovni prihodi su u prethodnoj godini porasli na 21,5 miliona eura, dok su prije deset godina iznosili 11,5 miliona. Neto dobit je porasla sa 294.126 na 2.601.808 eura”, navodi se u dokumentu.

Modernizacija i adaptacija smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta Budvanske rivijere u posljednjih deset godina je koštala više od 48 miliona eura, od čega je 85 odsto finansirano iz budžeta hotelske grupe. Ukupna izdvajanja prema državi i lokalnoj samoupravi su, za to vrijeme, iznosila 46,3 miliona eura i po redovnosti plaćanja Budvanska rivijera se nalazi na bijeloj listi Poreske uprave.

U hotelima Budvanske rivijere prošle godine je zabilježeno 487.557 noćenja, tri odsto više nego 2017. Najveće procentualno povećanje broja noćenja ostvareno je u hotelu Aleksandar od 29 odsto. Palas je imao devet odsto više noćenja, Castellastva četiri, dok su Mogren i Slovenska plaža zabilježili pad broja ostvarenih noćenja.

Inostrani gosti činili su 96 odsto ukupnih posjetilaca, a domaći četiri.

Preovladavali su posjetioci sa tržišta zemalja istočne, zapadne i sjeverne Evrope i regiona koji su činili 84 odsto ukupnih gostiju. Najveće povećanje broja gostiju od 30 odsto ostvareno je iz zemalja sjeverne Evrope.

Grupa nema dugovanja prema državi i opštini Budva, a u prošloj godini je platila 511.419 eura po osnovu poreza i drugih obaveza.

Kada je riječ o kreditima, dug Budvanske rivijere je na kraju decembra prošle godine iznosio 1,4 miliona eura.

Budvanska rivijera uvrštena je u Vladin plan privatizacija za ovu godinu, a predviđena je prodaja većinskog paketa državnih akcija.

Osim šest hotela, grupacija u vlasništvu ima i hotele Sveti Stefan i Miločer koji su dati u dugogodišnji zakup kompaniji Adriatic properties.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik