Meso iz Srbije od narednog meseca u zemljama Persijskog zaliva

Bez autora
Apr 21 2019

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović najavio je danas da će srpski proizvođači junećeg, jagnjećeg i pilećeg mesa moći da od polovine maja izvoze svoje proizvode u zemlje Persijskog zaliva. Nedimović je objasnio da je strategija resornog ministarstva u proteklom periodu bila otvaranje tržišta Persijskog zaliva, Turske i severne Afrike, kako bi se povećao izvoz, pre svega, crvenog mesa. On je naveo da su međunarodni sertifikati za izvoz usaglašeni, dok je ostalo da se ispune uslovi koje traži HALAL standard, zbog čega je delegacija Saudijske Arabije i sertifikaciona kuća "Esma" boravila ove nedelje u Srbiji.

Meso iz Srbije od narednog meseca u zemljama Persijskog zalivaMinistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović najavio je danas da će srpski proizvođači junećeg, jagnjećeg i pilećeg mesa moći da od polovine maja izvoze svoje proizvode u zemlje Persijskog zaliva.

Nedimović je u izjavi za agenciju Tanjug objasnio da je strategija resornog ministarstva u proteklom periodu bila otvaranje tržišta Persijskog zaliva, Turske i severne Afrike, kako bi se povećao izvoz, pre svega, crvenog mesa.

On je naveo da su međunarodni sertifikati za izvoz usaglašeni, dok je ostalo da se ispune uslovi koje traži HALAL standard, zbog čega je delegacija Saudijske Arabije i sertifikaciona kuća "Esma" boravila ove nedelje u Srbiji.

Ministar je podsetio na to da su od prošle godine otvorena tržišta za izvoz mesa u Tursku i Kinu, uz napomenu da su Srbiji potrebna nova tržišta, kako ne bi bila zavisna od promena na svetskom i regionalnom tržištu.

Prema njegovim rečima, trenutno postoji kratak zastoj u izvozu mesa u Tursku, ali se očekuje da će u narednih mesec do  mesec i po dana ovaj problem biti rešen.

Nedimović je izneo uverenje da srpski agrar ima dovoljno kapaciteta da zadovolji deo potreba tržišta zemalja Persijskog zaliva, budući da možemo da izvezemo 15.000 tona goveđeg mesa, što je tri puta više nego što je plasirano u Tursku.

Država je, kako je naveo, povećala subvencije za tov goveda, što bi trebalo da stimuliše uzgajivače, a od juna ili jula velika količina goveda biće spremna za klanice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik