Radnici iz BiH u afričkoj zemlji: Zarada je i u Ruandi veća nego u BiH

Bez autora
Apr 22 2019

Radnici iz Bosne i Hercegovine već godinu i po rade na ogromnom i važnom projektu u Ruandi. Projekt je to koji se drži u tajnosti, ali je Sejo Gološ, profesor sa Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, koji je i projektant projekta, pristao da nam otkrije nekoliko detalja o njemu. Radi se o hotelu visoke kategorije sa pet plus zvjezdica koji rade isključivo firme iz BiH, što znači da je on 100 posto bh. proizvod. Na njemu radi sedam firmi iz naše zemlje - Krivaja, ŽGP, Elektra, Prunus, Luk, Ans Drive i Global. Mi smo radili taj projekt za investitora iz Dubaija, za Vladu Dubaija tačnije. Radi se o resortu One and Only i to je jedan od boljih i skupljih resorta u svijetu. Međutim, oni ne vole da se puno priča o tome dok se to ne otvori.

Radnici iz BiH u afričkoj zemlji: Zarada je i u Ruandi veća nego u BiHRadnici iz Bosne i Hercegovine već godinu i po rade na ogromnom i važnom projektu u Ruandi. Projekt je to koji se drži u tajnosti, ali je Sejo Gološ, profesor sa Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, koji je i projektant projekta, pristao da nam otkrije nekoliko detalja o njemu.

Bh. proizvod

Radi se o hotelu visoke kategorije sa pet plus zvjezdica koji rade isključivo firme iz BiH, što znači da je on 100 posto bh. proizvod. Na njemu radi sedam firmi iz naše zemlje - Krivaja, ŽGP, Elektra, Prunus, Luk, Ans Drive i Global.

- Mi smo radili taj projekt za investitora iz Dubaija, za Vladu Dubaija tačnije. Radi se o resortu One and Only i to je jedan od boljih i skupljih resorta u svijetu. Međutim, oni ne vole da se puno priča o tome dok se to ne otvori. Radimo na tom projektu već nešto duže od godinu i po, a za to vrijeme uspio sam angažovati pomenute firme na poslovima izgradnje, što je od velikog značaja za njih. Uskoro završavamo taj projekt, za otprilike tri do četiri mjeseca, a to je od početka bh. proizvod, od projektovanja, konsaltinga, nadzora, do izvođenja svih radova, kazao je Gološ za Oslobođenje.

Uslovi u kojim radnici iz BiH rade u Ruandi su, kaže, odlični. Iako je riječ o afričkoj zemlji, kaže da “to nije ona Afrika sa lavovima, komarcima i krokodilima. Ovo je zelena Afrika, gdje su gorile i lijepa klima, ugodna za rad”. Radnicima su plaćeni i hrana i smještaj, a trenutno se u Ruandi nalazi 70-ak bh. radnika.

Jedna od firmi koje su dobile priliku da rade na izgradnji tog luksuznog resorta je i firma Stroping iz Sarajeva, a direktor Zijad Pašić kazao nam je kako su oni novi u tom poslu. Tek prije nekoliko dana njihovi radnici su stigli u Ruandu.

- Poslali smo tamo pet radnika, radimo gipsarske, molersko-farbarske i tapetarske poslove. Predviđeno je da naši radnici tamo ostanu tri mjeseca, ali sve zavisi od dinamike izvođenja radova. Ovo je za nas kao pilot-projekt koji bi nam trebao otvoriti afričko tržište, te se nadamo da bismo u narednih četiri do pet godina mogli dobiti poslove i na još pet-šest projekata, istakao je Pašić.

Afrika atraktivna građevinarima

Mjesečna zarada ovih radnika bit će, kako je kazao Pašić, veća za tri puta, i više, nego ovdje, te će oni tamo zarađivati od 3.200 do 5.000 KM, u zavisnosti od pozicije na kojoj rade. Iako još nije išao u tu zemlju, Pašić kaže kako je Ruanda, i uopšte afričko tržište, posljednjih 25 godina atraktivno što se tiče građevine te kako je perspektiva i za budućnost velika.

Iz ovog primjera vidimo da radnici iz BiH ne odlaze samo u Njemačku i Austriju već i u neke druge zemlje u kojima se može zaraditi mnogo više nego u BiH, stoga nas ne bi trebalo čuditi ako uskoro još veći broj radnika za novcem krene put ostalih afričkih zemalja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik