Veštačenje skuplje od para cipela

Bez autora
Apr 22 2019

Od sve robe koja se prodaje u Srbiji - obuća izgleda spada u najnekvalitetniju! Zbog lošeg kvaliteta, cipele i patike glavni su predmet većine reklamacija, ali tek pokoja primedba stigne i do suda, jer su često parnični troškovi skuplji od same robe. Prema podacima "Jugoinspekta", državne kontrolne organizacije, kada je reč o reklamacijama kupaca tekstilnih proizvoda i obuće u trgovini na malo, prošle godine je od ukupnog broja primedaba 65 odsto bilo opravdano. Najveći broj zahteva odnosio se na obuću. Kada kupac ima primedbu na neku robu, on u radnji gde je kupio treba da popuni reklamacioni list, da objasni na šta se žali, a trgovac je u obavezi da mu u roku od osam dana odgovori da li je žalba osnovana ili ne, objašnjava Višnja Rakić, pomoćnik ministra za zaštitu potrošača u okviru Ministarstva trgovine.

Veštačenje skuplje od para cipelaOd sve robe koja se prodaje u Srbiji - obuća izgleda spada u najnekvalitetniju! Zbog lošeg kvaliteta, cipele i patike glavni su predmet većine reklamacija, ali tek pokoja primedba stigne i do suda, jer su često parnični troškovi skuplji od same robe.

Prema podacima "Jugoinspekta", državne kontrolne organizacije, kada je reč o reklamacijama kupaca tekstilnih proizvoda i obuće u trgovini na malo, prošle godine je od ukupnog broja primedaba 65 odsto bilo opravdano. Najveći broj zahteva odnosio se na obuću.

- Kada kupac ima primedbu na neku robu, on u radnji gde je kupio treba da popuni reklamacioni list, da objasni na šta se žali, a trgovac je u obavezi da mu u roku od osam dana odgovori da li je žalba osnovana ili ne - objašnjava Višnja Rakić, pomoćnik ministra za zaštitu potrošača u okviru Ministarstva trgovine.

- Ukoliko je reklamacija opravdana trgovac je dužan da je reši u roku od 15 dana ili 30 dana za tehničku robu. Kada smatra da nema osnova, prodavac mora da obrazloži zbog čega tako misli i nije u obavezi da se obraća nekoj od institucija za kontrolu robe. Ukoliko kupac traži veštačenje robe, onda se ulazi u sudski postupak. Najveći broj prigovora, oko 78 odsto je na robu, a 22 odsto na usluge, dok se najviše reklamira obuća.

Kako nam je ispričao Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača, kada se i dođe do suda, uglavnom se završi poravnanjem. Bitno je i da kupci znaju da se do 500.000 vrednosti robe ne plaća taksa za sudski spor i da nikad ne treba odustati od sudske pravde.

- Po pravilu, nikada se neće desiti da onaj ko odobri uvoz kaže i da roba nije u redu - objašnjava Papović. - Bitnije je da se zakonski uvede standard odeće i obuće, a ne samo da postoji preporuka. Standardi o kvalitetu moraju biti obavezujući. Nažalost, ljudi kupe deci patike koje koštaju dve do tri hiljade dinara, pa kad se žale i prodavci im negativno odgovore, samo ih dodatna analiza koju bi tražili koštala više od 2.000 dinara. Superanalize su tek dosta skupe i mogu da koštaju i do 60.000 dinara. Na kraju, bude skuplja analiza od robe.

Kada je reč o superanalizi, kako nam je ispričao Saša Filipović, direktor sektora tekstila i kože, to je postupak koji se odnosi na organizovano i paralelno laboratorijsko ispitivanje dva ili više uzoraka jednog predmeta u dve ili više laboratorija, sve u cilju poređenja dobijenih rezultata.

- Koliko je nama poznato, ove vrste analiza, gde je predmet ispitivanja bila obuća ili tekstilni proizvod prethodno reklamiran od strane kupaca u maloprodaji, na tržištu Srbije nisu organizovane u 2018. godini - kaže Filipović.

Odvojeni postupci

Akreditovana tela za ocenjivanje usaglašenosti proizvoda ne bave se i nisu ovlašćena za izdavanje "dozvola" za puštanje robe u promet, već sprovode postupke kontrolisanja, ispitivanja robe i izdavanje isprava o usaglašenosti proizvoda u odnosu na važeće pravilnike, objašnjava Filipović.

Kako kaže, u potpuno odvojenom, neakreditovanom postupku, "Jugoinspekt" je angažovan za davanje stručnih mišljenja u vezi sa prirodom oštećenja i drugih uočenih nepravilnosti i davanje mišljenja o opravdanosti reklamacija kupaca u maloprodaji. Ukoliko je proizvod snabdeven ispravom o usaglašenosti, to automatski ne znači da će svaka uložena reklamacija na ovaj proizvod biti neopravdana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik